Dental Tribune Belgium (Flemish)

Radio 2 stelt kosten tandarts van wacht aan de kaak

March 09, 2020

Het radioprogramma ‘De Inspecteur’ lichtte onlangs de situatie door bij de telefonische wachtlijn voor de tandarts. Hoge kosten maken en dan soms nog niet geholpen worden is uiteraard onacceptabel, erkent het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT). Verbetering is op handen.

‘De Inspecteur’ liet verschillende luisteraars aan het woord die hoge kosten maakten voor het bellen van de wachtlijn. Het 0900-nummer kost 1,50 euro per minuut. Een van de patiënten deed er maar liefst een uur en een kwartier over om erachter te komen wie de dienstdoende tandarts van wacht was. Kosten: 50 euro. Een meisje met een afgebroken voortand werd uiteindelijk zelfs niet geholpen, omdat het doorschakelen niet werkte.

Ook bij de VVT zelf, die samen met de Vlaamse Beroepsvereniging van Tandartsen kwamen al boze mails en telefoontjes binnen over de telefoonlijn. De uitvoering van de lijn gebeurt door een extern callcenter. Volgens Stefaan Hanson, honorair uitvoerend directeur van het VVT, is dat de reden dat de lijn 1,50 euro per minuut kost. “Alle kosten van de bellers worden doorgestort naar het callcenter. Wij steken er zelf nog aan toe.” Volgens Hanson ging het mis door een overname bij het callcenter vorig jaar. Vanaf dan kwamen er wekelijks klachten binnen over oplopende wachttijden en kosten.

Sinds 2 januari beheert een nieuw callcenter de lijn, en sindsdien behoren klachten tot het verleden. 1,5 euro per minuut blijft duur, maar volgens Hanson is er hoop. “Wij kregen het nieuws dat de federale overheid de wachtdienst voor tandartsen binnenkort zou opnemen in het algemene wachtnummer 1733.”

Via dat nummer kan men in een aantal gemeenten, tegen normaal tarief, de huisdokter van wacht vinden. In de loop van 2020 komen daar wellicht de tandartsen bij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International