Dental Tribune Belgium (Flemish)
News
Oproep: Columnist gezocht

February 10, 2020 | News

Mythes over mondzorg bij de allerkleinsten

February 10, 2020 | News

Wanneer neem je je kind voor het eerst mee naar de tandarts? Is een slecht gebit erfelijk? DentaVox, onderzoeker binnen de internationale dentale markt, ging na wat onder volwassenen de meest gangbare opvattingen zijn over deze en andere vragen met betrekking tot mondzorg bij jonge kinderen.

advertisement
Waarom enkel het gebruik van een tandenborstel niet voldoende is

February 10, 2020 | News

Wanneer we spreken over het schoonhouden van onze tanden en gingiva, denken de meeste mensen als eerste aan een prettige tandenborstel, een goede poetstechniek en tandpasta met fluoride. Niet onterecht: dit zijn de belangrijkste ingrediënten om het grootste deel van onze tanden en ons tandvlees gezond te houden. Maar nu we steeds meer weten over de mondflora is het tijd ons te realiseren dat conventionele poetsmethodes niet voldoende zijn voor het bereiken van een verwaarloosd deel van de mond: de interdentale ruimte.

“Het wantrouwen moet aan beide kanten weggewerkt worden”

February 10, 2020 | Interviews | News

De mondgezondheid van Vlamingen gaat er in het algemeen dan wel op vooruit, verschillende kansengroepen hinken achterop en worden moeilijk bereikt door de huidige preventiecampagnes. Het project Ieders Mond Gezond doet daar iets aan door mondzorgcoaches op te leiden, die de brug slaan tussen mensen in kansarmoede en tandartsen. Dental Tribune sprak met Martijn Lambert, tandarts en bezieler van het project, over manieren om tot een inclusiever mondzorgbeleid te komen.

Mondzorg moet niet besparen

February 10, 2020 | News

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maakt lastige draaien met zijn aangekondigde besparingen op preventieve gezondheidszorg. Die werden wel teruggedraaid, maar slechts gedeeltelijk, bleek bij de toekenning.

advertisement
Onderzoek naar speeksel topsporters

January 27, 2020 | News

GENT/SOEST/AMSTERDAM – Dat er een verband is tussen paradontitis enerzijds en hartproblemen, reuma en diabetes anderzijds is inmiddels voldoende vastgesteld. Nieuw onderzoek moet duidelijk maken wat het speeksel van topsporters vertelt over hun conditie.

Producten tegen pijn bij eerste tandjes kunnen bijwerkingen hebben

January 27, 2020 | News

LONDEN, ENGELAND – Het krijgen van de eerste tandjes gaat gepaard met pijn bij baby’s en bezorgdheid bij hun ouders. Ouders moeten echter voorzichtig zijn met middeltjes om de pijn van hun kindje te verlichten, want een nieuwe Britse studie toont dat verschillende van die producten bijwerkingen kunnen hebben.

Frisdrankconsumptie leidt tot hoger sterftecijfer

January 27, 2020 | News

DUBLIN, IERLAND – Suikerhoudende dranken kunnen tot de dood leiden. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek, waarbij werd vastgesteld dat mensen met een hoog frisdrankverbruik een hoger sterftecijfer hadden dan mensen die minder dan één glas per maand dronken.

advertisement
“We willen hoogkwalitatieve zorg naar de algemene praktijk brengen”

January 27, 2020 | Interviews | News

Progressive Orthodontic Seminars (POS), cursusaanbieder op het gebied van orthodontie, bestaat 35 jaar. Ruim 8000 cursisten zijn er inmiddels wereldwijd opgeleid, van wie vele honderden in België en Nederland. Docent Hans De Bruyn weet wel waarom het programma zo succesvol is: onder meer door het design van de eigen brackets, de voorspelbaarheid van de aanpak en het innovatieve karakter.

Elektrochemische therapie verbetert werkzaamheid titaniumimplantaten

January 13, 2020 | News

PITTSBURGH, VS – Vanwege de gunstige eigenschappen wordt titanium veel gebruikt in tandheelkundige implantaten. Desondanks accumuleren deze implantaten vaak microben op hun oppervlakten, wat zowel kan leiden tot chronische infecties en ontstekingen in het omliggende weefsel als implantaatfalen. Onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat de bijwerkingen van metalen implantaten beperkt kunnen worden. Door elektrochemische therapie (ECT) te gebruiken, verbetert het vermogen van antibiotica om microben uit te roeien.

Televisiekijken mogelijk van invloed op mondgezondheid

January 13, 2020 | News

BELÉM, BRAZILIË – Televisiekijken kan dankzij de vele advertenties voor voedingsmiddelen een belangrijke rol spelen bij de keuze welke voedingsproducten mensen kopen. Helaas zijn de advertenties vaak gericht op etenswaren met veel suiker, vetten en zout. Het is daarom niet verrassend dat onderzoek onlangs heeft aangetoond dat overmatig televisiekijken door kinderen verband houdt met een hoger niveau van suikerinname en daaropvolgende tandcariës.

Geen verband tussen zwangerschapsdiabetes en slechte mondgezondheid

January 13, 2020 | News

HELSINKI, FINLAND – Sommige wetenschappers geloven dat chronische orale en tandheelkundige infecties een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes. Onderzoekers hebben onlangs bestudeerd of een slechte mondgezondheid geassocieerd kan worden met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes bij vrouwen met een hoog risico op de aandoening. In tegenstelling tot hun hypothese ontdekten onderzoekers dat zwangerschapsdiabetes geen negatieve invloed heeft op de mondgezondheid van vrouwen.

advertisement
Verhoging sociale bijdragen vanaf 2020 niet fiscaal aftrekbaar

January 13, 2020 | News

BRUSSEL – Vanaf 1 januari 2020 zijn wettelijke verhogingen van sociale bijdragen als zelfstandige niet langer fiscaal aftrekbaar als beroepskost. Dat schrijft dienstengroep Liantis op haar website. Gewone sociale bijdragen blijven uiteraard wel fiscaal aftrekbaar.

Cellen in gingiva bieden bescherming tegen parodontitis

December 17, 2019 | News

PHILADELPHIA, VS/CHENGDU, CHINA – Ondanks de grote vooruitgang in de mondzorg blijft parodontitis de belangrijkste oorzaak van tandverlies. Het is bovendien de zesde meest voorkomende infectieziekte wereldwijd. Onderzoekers in de Verenigde Staten en China hebben nu een nieuw type cel ontdekt in het epitheelweefsel van het parodontium van het gebit, dat helpt beschermen tegen schadelijke bacteriën.

Onderzoek glazuurhypoplasie duidt op gendergelijkheid

December 17, 2019 | News

TÜBINGEN, DUITSLAND – Historici van de Universiteit van Tübingen hebben – aan de hand van de glazuurhypoplasiewaarden van tandfossielen – ontdekt dat gendergelijkheid in afgelegen gebieden in Scandinavië een hogere waarde kende dan in andere Europese regio’s. Scandinavië wordt al geruime tijd als rolmodel gezien met betrekking tot gendergelijkheid en onderzoekers wilden bestuderen of hier een historische reden voor is.

Tijdvreters in uw praktijk – deel 2

December 17, 2019 | News

In de november-editie van Dental Tribune las u over inefficiënte werkwijzen die langzaamaan de praktijk binnen kunnen sluipen. De duidelijk slecht lopende zaken lossen we als zorgverlener vaak meteen op. Venijniger zijn de inefficiënte werkprocessen die onder de radar blijven. Ze werken als een ‘verborgen fabriek’ die veel tijd kost. Ook de mondzorg als vak wordt ieder jaar complexer en er wordt meer van de tandarts gevraagd op het gebied van administratie en regelgeving. Het loont dan om te kijken waar onze routines efficiënter en eenvoudiger kunnen. Dit kan met behulp van de lean-managementmethode.

“Goede mondzorg voor thuiswonende kwetsbare oudere is medeverantwoordelijkheid tandarts”

December 9, 2019 | Interviews | News

Het Nederlands Tijdschrift Voor Tandheelkunde (NTVT) brengt in december een themanummer uit waarin de mondzorg bij kwetsbare ouderen centraal staat. We vroegen hoofdredacteur dr. Casper P. Bots zijn keuze voor het onderwerp toe te lichten en vast een tipje van de sluier op te lichten over de inhoud.

Eerste Vlaamse mondhygiënisten aan het werk zonder terugbetalingsregeling

December 9, 2019 | Interviews | News

Sinds deze zomer zijn de eerste mondhygiënisten aan de slag in Vlaanderen, nadat ongeveer zeventig studenten afstudeerden aan de opleidingen van de Gentse Arteveldehogeschool en de Leuvense hogeschool UCLL. Deze specialisten in preventieve mondzorg doen dat echter in onzekere omstandigheden: er is nog geen cao en de federale overheid heeft nog geen financieel kader vastgelegd voor het nieuwe beroep, waardoor hun handelingen nog niet kunnen terugbetaald worden door de ziekteverzekering. Wanneer dat wel geregeld zal worden, is nog altijd een raadsel.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International