Dental Tribune Belgium (Flemish)

Mondzorgadvies WHO geldt niet voor België

August 24, 2020

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op om niet-essentiële tandartsbezoeken uit te stellen. Dat is een van de adviezen die de organisatie geeft aan landen waar voorlopig zonder strikte leidraad wordt gewerkt. In België werden in maart en april echter al richtlijnen ontwikkeld.

“De WHO adviseert om niet-essentiële mondzorg uit te stellen totdat de verspreiding van covid-19 voldoende is afgenomen”, luidt het advies. Hetzelfde geldt voor esthetische ingrepen.

Het advies is uitgebracht nadat de (niet-essentiële) mondzorg in veel landen wordt hervat zonder dat er met een geschikte leidraad wordt gewerkt. Dit brengt gevaren met zich mee. Vooral tandartsen lopen het risico om besmet te worden door een van hun patiënten. “Tandartsen werken erg dicht bij het gezicht van patiënten”, stelt de WHO. “De procedures omvatten face-to-face-communicatie en frequente blootstelling aan speeksel, bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Daardoor hebben tandartsen een grotere kans om besmet te raken met covid-19.” Omgekeerd kunnen tandartsen ook patiënten besmetten. Daarom vindt de WHO het beter om tandartsbezoeken nog even uit te stellen.

Commissie Leidraad Corona
Het advies is echter niet van toepassing op de Belgische mondzorg, aangezien Sciensano samen met de beroepsverenigingen en universiteiten al richtlijnen heeft uitgewerkt om op een verantwoorde manier reguliere mondzorg te kunnen verlenen. “Dit advies gaat over landen waar het niet veilig kan gebeuren. In ons land kan dat wel. Dit bericht van WHO is dan ook zeer ongelukkig”, zei Frank Herrebout, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT), in een interview op Radio 1.

Ook benadrukt Herrebout dat de eerdere sluiting van mondzorgpraktijken diverse problemen met zich meebracht. “We zien nu meer patiënten waarbij tanden verloren zijn gegaan en we dus geen tandbehoud meer kunnen nastreven. Dat veroorzaakt een aanzienlijke meerkost voor de patiënt, omdat in een latere fase de tand vaak vervangen moet worden door een al dan niet deels vergoedbare tandprothese.”

(bronnen: HLN, Radio 1, VBT)

Scroll down
advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International