Dental Tribune Belgium (Flemish)

“Ik wil weten of de nieuwe technologie al voor betere resultaten zorgt dan de klassieke methoden”

By Andy Furniere
May 18, 2020

Doctoraatsstudent Mihai Tarce onderzoekt het effect van de digitalisering op de parodontologie aan de KU Leuven.

Dit artikel is gerelateerd aan het interview met Kirsten Van Landuyt.

Waar focus je op in je doctoraat ‘Digital Workflows in Periodontology’?
Ik ben van opleiding zowel informaticus als tandarts, en ben daarom in het bijzonder geïnteresseerd in hoe ontwikkelingen in het veld van de informatica de tandheelkunde, in het bijzonder de parodontologie, beïnvloeden. Ik wil om te beginnen een overzicht geven van technieken die nuttig zijn in de parodontologie, zoals het gebruik van intra-orale scanners en van 3D-geprinte chirurgische hulpmiddelen, zoals boormallen. Ik wil te weten komen of de nieuwe technologie al voor betere resultaten zorgt dan de klassieke methoden, en ze dus in de nabije toekomst kan vervangen.

Wat zijn de voordelen van een digitale workflow met zulke technieken?
De werkwijze is nauwkeuriger, sneller en minder invasief voor de patiënt. Door radiologische beelden te combineren met de digitale beelden van een scanner kan je snel een volledig zicht krijgen op bijvoorbeeld de positie waar je moet boren om een implantaat te plaatsen. Idealiter hoef je dan ook het tandvlees niet open te leggen – wat je normaal doet om zeker het bot niet te raken - wat de operatieduur verkort en het herstel van de patiënt bevordert. Die gedetailleerde beeldvorming helpt ook om met 3D-printing technieken je chirurgisch hulpmiddel, bijvoorbeeld een boormal, te ontwerpen. Je kunt in het algemeen alles veel beter virtueel op voorhand plannen, zodat je in sommige gevallen op dezelfde dag een tand kan trekken en een kroon plaatsen. Dan hoeft een patiënt ook niet een tijdje met een uitneembare prothese rond te lopen.

Wat zijn de obstakels om de technologie breder ingang te doen vinden?
De kostprijs, maar de industrie is hard aan het werken om de prijzen naar beneden te halen. Het is daarnaast ook niet vanzelfsprekend om met de software om te leren gaan, al wordt die steeds gebruiksvriendelijker. 3D-printers zijn nu nog niet toegankelijk genoeg voor tandartspraktijken, dus zijn er meer labo’s met de technologie nodig, zodat een tandarts bij een labo in zijn buurt terechtkan. Op termijn zouden wel meer tandartsen zelf een 3D-printer in huis kunnen halen.

Mihai Tarce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International