Dental Tribune Belgium (Flemish)

Waarom enkel het gebruik van een tandenborstel niet voldoende is

By Dental Tribune International
February 10, 2020

Wanneer we spreken over het schoonhouden van onze tanden en gingiva, denken de meeste mensen als eerste aan een prettige tandenborstel, een goede poetstechniek en tandpasta met fluoride. Niet onterecht: dit zijn de belangrijkste ingrediënten om het grootste deel van onze tanden en ons tandvlees gezond te houden. Maar nu we steeds meer weten over de mondflora is het tijd ons te realiseren dat conventionele poetsmethodes niet voldoende zijn voor het bereiken van een verwaarloosd deel van de mond: de interdentale ruimte.

De interdentale ruimte is het meest ontoegankelijke en kwetsbare deel van de mond, en daarmee een perfecte plek voor ziekmakende bacteriën en plaque om zich op te hopen. Dit veroorzaakt uiteindelijk schade aan tanden, parodontium en gingiva. Interdentale borsteltjes blijken - meer dan dentale floss, mondwater en de borstelharen van conventionele tandenborstels - de meest effectieve tool om kwaadaardige bacteriën uit deze ruimtes tussen onze tanden te verwijderen.

Nog niet ingeburgerd
“In een onderzoek uit 2007 is het ons dankzij interdentale borsteltjes gelukt om bij jonge, gezonde volwassenen ruim zestien miljard kwaadaardige bacteriën uit de interdentale ruimtes te halen. Daarmee zijn deze borsteltjes de meest effectieve tool gebleken voor interdentaal reinigen”, vertelt prof. Denis Bourgeois, decaan van de faculteit Tandheelkunde van de Universiteit van Lyon, en een pionier op het gebied van onderzoek naar interdentaal biofilmmanagement.
Helaas is het gebruik van interdentale borsteltjes nog niet helemaal ingeburgerd. “Interdentale borsteltjes zijn relatief nieuw”, legt Bourgeois uit. “Net zoals tandartsen in de jaren vijftig aan patiënten moesten uitleggen dat het nodig was hun tanden te poetsen met een normale tandenborstel, moet mensen tegenwoordig duidelijk gemaakt worden dat interdentaal poetsen minstens zo belangrijk is. Zowel historisch als traditioneel was floss het instrument van eerste keuze voor het reinigen van krappe ruimtes - enerzijds omdat het de marktleider was op dit gebied, en anderzijds omdat het de enige manier was om interdentale ruimtes te reinigen voor mensen met gezond tandvlees. Dental floss heeft echter niet langer de voorkeur omdat het gebruik ervan niet wordt ondersteund door sluitend wetenschappelijk bewijs, in tegenstelling tot interdentaal reinigen. En met de fraaie interdentale borsteltjes van vandaag de dag beschikken we over de meest efficiënte middelen om 98% van alle interdentale ruimtes van gezonde mensen te bereiken!”

Een borsteltje voor iedere patiënt
Interdentaal reinigen moet vanzelfsprekend gepaard gaan met een instructie van de tandarts, waarbij techniek en borstelmaat worden besproken. Een interdentaal borsteltje moet zo efficiënt mogelijk reinigen, maar mag niet zo groot zijn dat het trauma veroorzaakt in de mond. “De reden dat we interdentale borsteltjes van CURAPROX hebben gebruikt voor deze studie is de kalibrerende colorimetrische sonde die bij de borsteltjes zit”, aldus Bourgeois. “Deze sonde maakt het mogelijk om gemakkelijk de breedte van de interdentale ruimte te bepalen, evenals de juiste borstelmaat.”

Toch zijn nog veel mensen terughoudend als het gaat om het gebruik van interdentale borsteltjes, omdat hun tandvlees bij het eerste gebruik kan bloeden. Volgens Bourgeois is dit echter volkomen normaal. “De interdentale borsteltjes op zich veroorzaken geen bloeding. De bloeding is het resultaat van inflammatie van de interdentale ruimte, als gevolg van bacteriën. Wanneer dit wordt verstoord, treedt een bloeding op. Ook wanneer je een week stopt met tandenpoetsen - wat ik niet adviseer - en dan weer begint, zal je tandvlees bloeden. De achterliggende reden is dezelfde: er treedt een toename van bacteriën op, met een ontsteking als gevolg, en dat leidt tot een bloeding bij het poetsen.”

“De grootste uitdaging is het belang van het gebruik van interdentale borsteltjes uitleggen aan mensen met ogenschijnlijk gezonde tanden en tandvlees”, besluit Bourgeois. “De ziekteveroorzakende bacteriën in de interdentale ruimtes zijn echter wel aanwezig.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International