Dental Tribune Belgium (Flemish)

Nog veel mythes over gezond voedsel voor gebit

July 13, 2020

Het is inmiddels bekend dat bepaalde voeding niet bevorderlijk is voor de mondgezondheid. Toch hebben veel mensen de gewoonte ongezond te eten. In dat kader deed marktonderzoeker DentaVox – via een wereldwijde enquête – onderzoek naar het bewustzijn van de relatie tussen voeding en mondgezondheid.

DentaVox legde 432 respondenten tien stellingen voor met betrekking tot voeding en mondgezondheid. Sommige uitkomsten bleken opmerkelijk. Zo is de meerderheid van de respondenten (66%) van mening dan vruchtensappen en smoothies een gezonde keuze zijn voor het behoud van een goede mondgezondheid. Ook denkt 70% dat koffie drinken meer invloed heeft op tandverkleuring dan het drinken van rode wijn. Beide dranken bevatten echter donkere pigmenten en hebben een hoog zuurgehalte, waardoor koffie niet per definitie meer verkleuring veroorzaakt dan rode wijn.

Ook is de meerderheid van de respondenten (72%) van mening dat het drinken van citroensap in de ochtend de mondgezondheid verbetert. Citroensap is echter zuur en kan tanderosie veroorzaken. De deelnemers geloven ook dat kokosolie helpt in de strijd tegen cariës en tandbederf. Er wordt gesteld dat vetrijke oliën, zoals kokosolie, kunnen helpen om bacteriën uit tanden te halen en de tanden laten genezen. Hoewel het niet gevaarlijk is om te proberen, toont wetenschappelijk onderzoek aan dat het effect niet zo magisch is dat het beschadigde tandoppervlakken kan laten teruggroeien.

Gelukkig hadden de respondenten het bij andere stellingen wel bij het rechte eind. Zo is 94% op de hoogte dat snoepen caviteiten kan veroorzaken, en ziet de meerderheid van de respondenten (73%) in dat light-frisdranken even schadelijk zijn voor het gebit als gewone frisdranken. Twee derde van de DentaVox respondenten begrijpt het negatieve effect van alcohol op de pH-balans, en 78% van de respondenten stelt dat vezelrijk fruit en groenten bijdragen aan het reinigen van de tanden.

(bron: DentaVox)

 

Scroll down
advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International