Dental Tribune Belgium (Flemish)

“Nieuwe hygiëneprotocollen zullen van een andere orde worden”

By Andy Furniere
April 09, 2020

Hoe brengen individuele zorgverleners hun tijd door, nu de meeste praktijken voor reguliere zorg gesloten zijn? Dental Tribune brengt diverse persoonlijke verhalen.

Gerda Wauman uit Rillaar, tandarts en secretaris van het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT), op 3 april:
“Op het moment dat de pandemie onrustwekkende proporties aannam, hebben mijn man en ik meteen besloten om onze gezamenlijke tandartspraktijk volledig te sluiten en onze patiënten enkel nog telefonisch te woord te staan. Mijn man heeft in het verleden een zware ziekte moeten overwinnen en we konden niet het minste risico lopen op besmetting met het coronavirus.
De praktijk ging dan wel dicht, maar voor mij begon toen een extreem hectische periode, die nog altijd voortduurt. We zijn met de beroepsvereniging meteen in actie geschoten en hebben ons snel georganiseerd om onze tandartsen te informeren en ervoor te zorgen dat patiënten met hoogdringende problemen toch nog geholpen konden worden. Samen met de VBT, de andere Vlaamse beroepsvereniging, hebben we een systeem van doorverwijspraktijken opgezet. Dat zijn praktijken met de nodige infrastructuur en materiaal om patiënten veilig te behandelen. Wij helpen hen onder meer door het aanleveren van het nodige materiaal, wat allesbehalve evident is, want de nood is ook hoog in andere sectoren en landen.
We hebben bij de overheid ook aangedrongen voor financiële maatregelen voor tandartsen, wat er onder meer voor heeft gezorgd dat tandartsen nu vergoedingen voor teleconsultaties kunnen vragen en in aanmerking komen voor een compensatiepremie. Zulke regelingen zijn broodnodig, zeker voor jonge collega’s die recent zijn gestart en zware investeringen hebben gedaan.

De bedoeling is uiteraard om zoveel mogelijk tandartsen van alle beschermmateriaal te voorzien, zodat ze weer aan de slag kunnen, maar dat vergt helaas tijd. De schrik voor corona zal trouwens nog een hele tijd door onze praktijken spoken, vrees ik. Wij zijn wel gewend om heel hygiënisch te werken, maar de nieuwe hygiëneprotocollen zijn nog van een andere orde. Ze zijn ook cruciaal, want tandartsen zijn bijzonder kwetsbaar doordat we aerosol (vochtdeeltjes die vanuit de mond in de lucht terechtkomen, red.) produceren, iets waar de buitenwereld nog te weinig bij stil staat.

Doordat ik van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan het werk ben, heb ik nog niet echt de kans gehad om het gewone leven te missen. Behalve het familiale aspect dan, ik mis wel erg het contact met mijn kinderen en kleinkinderen.”

Lees ook de verhalen van Kim Van Hoecke, Annemieke Appelen en Frederik Ardenois.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International