Dental Tribune Belgium (Flemish)

Nepalese tandarts: “Iedereen is nog steeds in shock”

By Dental Tribune Asia Pacific
June 02, 2015

KATHMANDU, NEPAL – Een verwoestende aardbeving op 25 april, de ergste in meer dan 80 jaar, kostte ongeveer 10.000 Nepalezen het leven. Huizen en gebouwen zijn verwoest, veel overlevenden bivakkeren in tenten op straat. Dental Tribune Asia Pacific sprak vorige week met de prominente tandarts Sushil Koirala, die woont en werkt in het getroffen gebied. Gisteren werd Nepal opnieuw getroffen door een zware beving. Het maakt Koirala’s roep om internationale hulp nog urgenter.

De aardbeving van 25 april had een verwoestend effect op de inwoners en de infrastructuur van Nepal. Hoe is de situatie in Kathmandu nu, een kleine twee weken na de ramp?
Het leven in Kathmandu is heel zwaar op dit moment door de enorme schade aan veel openbare gebouwen, overheidskantoren en scholen. Bijna 7500 mensen zijn overleden en meer dan 14.500 gewond geraakt. Zij die de aardbeving hebben overleefd, zijn getraumatiseerd.
Hoewel ik en mijn familie fysiek in orde zijn, zijn we allemaal nog flink in shock. Mijn kinderen waren alleen thuis tijdens de beving en zijn daardoor erg angstig. Veel personeelsleden van mijn klinieken zijn hun huis kwijt en moeten bij familieleden verblijven.
Heeft u iets gehoord van collega’s elders in het land?
Gelukkig is het merendeel van mijn tandheelkundige collega’s in orde, naar omstandigheden dan. Wel hebben veel van hen problemen doordat hun praktijken ernstig beschadigd zijn. In Kathmandu zijn bijna alle tandartspraktijken nog gesloten vanwege de schade, maar ook doordat personeel eerst bezig is hun huis en eigenlijk hun leven opnieuw op te bouwen. Verschillende schattingen wijzen uit dat meer dan acht miljoen mensen, verspreid over 39 van de 75 gemeenten van het land, getroffen zijn door de aardbeving. De zwaarst getroffen regio’s liggen in centraal-Nepal.
Ondanks een snelle reactie van India en verschillende westerse landen lijkt er toch onvoldoende hulp aanwezig te zijn in de getroffen gebieden…
De internationale gemeenschap heeft meteen hulp aangeboden en die wordt hier ook zeer gewaardeerd. Helaas liggen ongeveer veertig zwaar getroffen dorpjes in afgelegen, bergachtig gebied. Deze zijn nu onbereikbaar geworden. Het reddingswerk wordt daardoor sterk gehinderd en hulpmiddelen kunnen niet worden gebracht. Veel inwoners van deze dorpjes zitten nog altijd zonder voldoende voedsel of onderdak.
Ondanks de inzet van het Nepalese leger, de politie en het Rode Kruis, die samen met nationale en internationale organisaties dag en nacht doorwerken, heerst er nog altijd een tekort aan mankracht en hulpmiddelen.
Hoe zal deze ramp op de lange termijn uw land beïnvloeden?
Nepal is voor haar ontwikkelingsbudget voor het grootste deel afhankelijk van hulp uit het buitenland. Het herbouwen van alle infrastructuur die door de beving is vernietigd zal – volgens een eerste schatting – zo’n 200 miljard dollar kosten. De overheid probeert dit vooral via internationale fondsen binnen te krijgen. Maar de beschadigde infrastructuur zal zeker de economische vooruitgang van Nepal beïnvloeden.
Wanneer ik persoonlijk weer aan het werk kan, hangt af van wanneer mijn personeel het mentaal weer aankan om te gaan werken. Het dagelijks leven in Kathmandu is momenteel erg stressvol, aangezien er nog steeds naschokken zijn en mensen zeer angstig zijn. Ik verwacht ook niet dat mensen in deze situatie voor tandheelkundige zorg komen, tenzij er sprake is van een noodgeval.
Wat is voor nu het belangrijkst om uw situatie en die van uw landgenoten vooruit te helpen? Hoe kan de internationale dentale gemeenschap een bijdrage leveren?
Het is hartverwarmend dat zoveel tandartsen van over de hele wereld per mail hun steun aan ons betuigden. Het doet ons goed om hun berichten te lezen en te zien dat zoveel van hen de slachtoffers van de beving willen steunen. Een aantal dentale fabrikanten hebben al laten weten dat ze graag willen bijdragen aan het herstel van kinderen die fysiek of mentaal door de ramp zijn aangedaan.
Op dit moment is meer dan 95% van de gebouwen en wegen in het getroffen gebied beschadigd, wat het herstel voor alle slachtoffers tot een grote en langdurige uitdaging maakt. Persoonlijk ben ik van mening dat om deze moeilijke tijd door te komen, ons land de hulp van elk individu en elke professional in Nepal nodig heeft. Daarom zijn wij een humanitair project gestart: de Dental Community for Humanity—Nepal Earthquake Relief Project. Met dit initiatief willen we ons vooral richten op arme kinderen of weeskinderen in de meest afgelegen dorpjes. Het project is gelieerd aan de Punyaarjan Foundation, een non-profit-organisatie gericht op het ondersteunen van de mensen die dat op dit moment het meest nodig hebben.
Ik doe een nederige oproep aan de internationale dentale gemeenschap om dit project te steunen. Met uw hulp kunnen we de glimlach van deze kinderen terugbrengen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 4, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International