Dental Tribune Belgium (Flemish)

Mondzorgprofessionals kunnen diabetes opsporen

By Dental Tribune International
November 15, 2020

BIRMINGHAM, VERENIGD KONINKRIJK – Mondzorgprofessionals kunnen een belangrijke rol spelen in het vaststellen van welke mensen een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 lopen. Ook kunnen ze een rol spelen in de vroege opsporing van de aandoening bij mensen die nog niet gediagnosticeerd zijn, toont nieuw onderzoek aan.

Een literatuuronderzoek onder leiding van onderzoekers van de University of Birmingham liet zien dat het gebruik van instrumenten om risico’s te beoordelen,, zoals vragenlijsten en bloedtesten binnen een dentale chirurgische setting, tot betere resultaten voor patiënten en een verbeterde controle van de aandoening leidt.

Ernstige parodontitis heeft een duidelijke relatie met diabetes type 2, een aandoening die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie voorkomt bij ongeveer 422 miljoen volwassenen. Omdat diabetes in een vroeg stadium symptoomloos verloopt, kunnen mensen vele jaren ongediagnosticeerd blijven. Door de relatie tussen een afwijkende glycemische status en mondgezondheid kunnen mondzorgprofessionals echter een belangrijke rol spelen in het herkennen van de aandoening.

“Ons onderzoek laat zien dat zowel artsen, mondzorgprofessionals, patiënten als het publiek het beoordelen van risico’s en de vroege opsporing van diabetes en pre-diabetes in de tandartspraktijk een positieve ontwikkeling vinden”, zegt hoofdonderzoeker professor Iain Chapple, hoofd van de tandheelkundefaculteit van de University of Birmingham. “Patiënten zijn groot voorstander van onderzoeken met een snel resultaat. Dit laat niet alleen zien dat het voordelig kan zijn om mondzorgprofessionals te betrekken in het opsporen van patiënten met diabetes, maar bewijst ook de behoefte aan een meer gezamenlijke aanpak met zowel artsen als tandartsen.”

Het onderzoek, genaamd ‘The Role of the Oral Healthcare Team in Identification of Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review’ werd gepubliceerd in Current Oral Health Reports.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International