Dental Tribune Belgium (Flemish)

Mondzorg moet niet besparen

February 10, 2020

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) maakt lastige draaien met zijn aangekondigde besparingen op preventieve gezondheidszorg. Die werden wel teruggedraaid, maar slechts gedeeltelijk, bleek bij de toekenning.

Beke kondigde in december besparingen aan van meer dan 1 miljoen euro voor een groot aantal organisaties die inzetten op preventieve gezondheidszorg. Vooral de 60.000 euro minder voor suïcidepreventie viel buitengewoon slecht. Na een stortvloed aan kritiek werden de besparingen teruggedraaid: overschotten en verschuivingen hadden een budgettaire meevaller opgeleverd, waardoor de 1,3 miljoen euro niet geschrapt moest worden.

Dat bedrag werd nu ook effectief toegekend, maar in praktijk blijkt dat de besparingen slechts voor 520.000 euro werden teruggedraaid. Zo krijgt Sensoa nog steeds bijna 190.000 euro minder, en moet het Vlaams Instituut Gezond Leven meer dan 220.000 euro besparen. Volgens Bekes woordvoerder Steffen van Roosbroek zijn “accenten gelegd in lijn van de prioriteiten uit de beleidsnota”. Tot die prioriteiten behoort, naast mentale gezondheidszorg en kankeropsporing, ook de mondzorg.

Bron: De Tijd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International