Dental Tribune Belgium (Flemish)

“Ik heb nu tijd om boeken voor orthodontie door te nemen”

By Andy Furniere
April 02, 2020

Hoe brengen individuele zorgverleners hun tijd door, nu de meeste praktijken voor reguliere zorg gesloten zijn? Dental Tribune brengt diverse persoonlijke verhalen.

Kim Van Hoecke, mondhygiënist in Lokeren, op 1 april:
“Normaal is mijn week goed gevuld, ben ik drie dagen per week aan de slag in de solopraktijk van mijn vader en twee dagen in een groepspraktijk. Maar sinds midden maart werk ik nog maar één dag per week bij mijn vader, die patiënten met hoogdringende problemen nog behandelt. Ik doe op dit moment onder andere administratieve zaken, maak een inventaris op, doe de nodige telefoontjes, volg patiënten mee op… Ik zorg er ook voor dat alle hygiëneprotocollen strikt opgevolgd worden, dat gaat van het steriliseren van instrumenten tot het ontsmetten en verluchten van de behandelruimte. Maar het is een grote aanpassing. Ik mis de dagelijkse routine, het contact met de patiënten en het aanpakken van telkens nieuwe uitdagingen.

Ik besef maar al te goed dat er een immens drukke tijd zal aanbreken wanneer we weer aan de slag kunnen en iedereen snel langs zal willen komen. De rol van mondhygiënisten zal dan belangrijker zijn dan ooit, wij kunnen namelijk tandartsen ontlasten van het preventieve luik, zodat zij zich volledig op de curatieve aspecten kunnen concentreren.

We bereiden ons al met de nodige planningen voor op die hectische periode, maar het is nu ook een goed moment om uit te rusten en de batterijen volledig op te laden, zodat we klaar zijn wanneer we iedereen weer kunnen ontvangen. Ik maak ook gebruik van de plotse ruimte in mijn agenda om eindelijk enkele boeken over orthodontie door te nemen die ik van een collega heb gekregen, maar waar ik sinds mijn afstuderen vorig jaar nog geen tijd voor heb gehad. Ik wil mijn kennis daarover bijschaven, zodat ik bijvoorbeeld beter kan inschatten wat een beugel juist doet of wanneer ik iemand moet aanspreken om een orthodontist te consulteren.

Ik ben ook ondervoorzitter van de Belgische Beroepsvereniging voor Mondhygiënisten (BBM) en steek behoorlijk wat tijd in het bijstaan van onze leden in deze crisis. Ik beheer onder meer de Facebookpagina van de vereniging en kan daar nu meer mee bezig zijn. Ik post er de nodige informatie maar zorg ook af en toe voor een vrolijke noot, om het moreel hoog te houden.”

Lees ook het verhaal van Annemieke Appelen, Gerda Wauman en Frederik Ardenois.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 2, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International