Dental Tribune Belgium (Flemish)

Gefluorideerd drinkwater mogelijk schadelijk voor nier- en leverfunctie

By Dental Tribune International
October 04, 2019

NEW YORK, VS – Fluoride in drinkwater kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals nierschade, leverschade, schildklierdisfunctie, bot- en tandaandoeningen en verminderde eiwitstofwisseling. Dat stellen onderzoekers van het Mount Sinai ziekenhuis in New York.

De onderzoekers bestudeerden het effect van fluorideniveaus in drinkwater en bloed op de nier- en levergezondheid van adolescenten die deelnamen aan de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), een groep onderzoeken die de gezondheid en het voedingswelzijn in de VS beoordeelt.

Uit de resultaten bleek dat blootstelling aan fluoride kan bijdrage aan complexe veranderingen in de nier- en leverfunctie bij jongeren in de VS. 74% van de openbare watersystemen in de VS voegt fluoride toe, omdat dit voordelig zou zijn voor de mondgezondheid. Gefluorideerd water is daarmee de belangrijkste bron van blootstelling aan fluoride in de VS. Uit het onderzoek bleek ook dat adolescenten met een slechte nier- of leverfunctie meer fluoride in hun lichaam kunnen opnemen.

Blootstelling aan fluoride bij dieren en volwassenen werd reeds in verband gebracht met nier- en levertoxiciteit. Dit onderzoek bestudeerde de mogelijke effecten van chronische lage blootstelling bij jongeren. Dit is belangrijk, omdat het lichaam van een kind slechts 45% fluoride via de nieren in de urine uitscheidt, terwijl het lichaam van een volwassene 60% opruimt. Bovendien hopen de nieren meer fluoride op dan enig ander orgaan in het lichaam.

Het onderzoek analyseerde het fluoridegehalte dat gemeten werd in bloedmonsters van 1.983 adolescenten en het fluoridegehalte in het leidingwater in de huizen van 1.742 adolescenten. Hoewel de fluorideconcentraties in het leidingwater over het algemeen laag waren, zijn er verschillende mechanismen waardoor zelfs lage niveaus van fluorideblootstelling kunnen bijdragen aan nier- of leverdisfunctie.

“Hoewel de dentale voordelen van fluoride alom bekend zijn, zijn recente zorgen geuit over de geschiktheid van de wijdverspreide toevoeging aan drinkwater of zout in Noord-Amerika,” stelt auteur dr. Ashley J. Malin, promovendus op de afdeling Milieukunde en volksgezondheid aan de Icahn School of Medicine bij Mount Sinai. “De bevindingen van dit onderzoek suggereren dat er bij de evaluatie van fluoridegebruik en geschikte niveaus bij volksgezondheidsinterventies rekening met mogelijke nier- en levergezondheidsproblemen gehouden kan worden. Prospectieve onderzoeken zijn nodig om de impact van chronische blootstelling aan kleine hoeveelheden fluoriden op de nier- en leverfunctie bij de Amerikaanse bevolking te onderzoeken.”

De bevindingen van dit onderzoek, gecombineerd met eerdere onderzoeken naar blootstelling van kinderen aan hogere fluorideniveaus, tonen aan dat er een dosisafhankelijke relatie bestaat tussen fluoride en de indicatoren voor de nier- en leverfunctie. De resultaten, indien bevestigd in andere onderzoeken, suggereren dat het belangrijk is om de nier- en leverfunctie van kinderen te overwegen bij het opstellen van richtlijnen en aanbevelingen voor de volksgezondheid.

Het onderzoek, getiteld ‘Fluoride exposure and kidney and liver function among adolescents in the United States: NHANES, 2013-2016’, werd op 8 augustus 2019 online gepubliceerd in Environment International.

Comments are closed here.

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International