Dental Tribune Belgium (Flemish)

“Flossen kan hoeveelheid giftige stoffen in lichaam verhogen”

By Dental Tribune International
March 21, 2019

NEWTON, MASSACHUSETTS, VS – Flossen kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) in het lichaam toeneemt. Dit is problematisch, omdat de giftige chemicaliën in verband staan met diverse gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Silent Spring Institute. PFAS wordt met grote regelmaat gebruikt in onder andere tandzijde, omdat de chemicaliën bestand zijn tegen water en lipiden.

De onderzoekers hebben 11 PFAS-chemicaliën gemeten in het bloed van 178 vrouwen van middelbare leeftijd die deelnamen aan de Child Health and Development Studies van het Public Health Institute. Dit is een studie naar de impact van chemische stoffen uit het milieu en andere risicofactoren die verband houden met ziekten. Om te begrijpen hoe de blootstelling aan PFAS het gedrag van deelnemers beïnvloedde, vergeleken onderzoekers de bloedmetingen met de resultaten van interviews waarin ze de vrouwen vroegen naar negen gedragingen die tot hogere blootstellingen kunnen leiden.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die met een bekend merk flosten, vaak een hoger perfluorhexaansulfonzuurgehalte in hun lichaam hadden. Om de oorzaken hiervoor te achterhalen, testten de onderzoekers 18 soorten tandzijde op de aanwezigheid van fluoride, wat een marker is van PFAS. De drie grootste merken testten positief voor fluor.

Wetenschappers zijn bezorgd over de blootstelling aan PFAS, omdat de chemicaliën in verband worden gebracht met negatieve gezondheidseffecten waaronder nier- en zaadbalkanker, schildklieraandoeningen, hoog cholesterolgehalte, laag geboortegewicht, verminderde vruchtbaarheid en effecten op het immuunsysteem.

“Dit is de eerste studie die aantoont dat het gebruik van tandzijde met PFAS gepaard gaat met een hogere lichaamsbelasting van deze giftige chemicaliën,” stelt Katie Boronow, wetenschapper aan het Silent Spring Institute. “Het goede nieuws is dat consumenten op basis van onze bevindingen voor flosdraad kunnen kiezen die geen PFAS bevatten.”

Het onderzoek, getiteld ‘Serum concentrations of PFASs and exposure-related behaviors in African American and non-Hispanic white women,’ werd gepubliceerd in Journal of Exposure Science and Environmental, editie januari 2019.

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International