Dental Tribune Belgium (Flemish)

Elektronisch voorschrift verplicht vanaf volgend jaar

November 25, 2019

Vanaf 1 januari 2020 zijn tandartsen en artsen verplicht om een elektronisch geneesmiddelenvoorschrift naar hun patiënten te sturen, al zullen ze tijdelijk ook nog een papiertje met een barcode moeten meegeven. Op termijn wordt het hele proces papierloos.

4.159 tandartsen, 14.512 artsen en 138 ziekenhuizen verstuurden in september samen al 5,3 miljoen elektronische geneesmiddelenvoorschriften. Een record, meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “Zeer veel tandartsen en artsen hebben niet op de deadline gewacht en gebruiken het elektronisch voorschrift nu al, in het belang van hun patiënten.”

Vanaf 1 januari 2020 wordt het gebruik van het elektronisch voorschrift verplicht. Enkel in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld als er dringende medische hulp nodig is, zullen tandartsen, huisartsen, specialisten en vroedvrouwen nog een papieren voorschrift mogen uitreiken.

Zorgverstrekkers zoals tandartsen moeten bij een elektronisch voorschrift voorlopig ook nog een papiertje met een barcode meegeven aan patiënten. Door die code te scannen, kunnen apothekers het voorschrift ophalen uit het systeem. In een volgende fase, voorzien voor de tweede helft van 2020, zullen apothekers voorschriften kunnen ophalen via de elektronische identiteitskaart (eID).

Sinds eind 2018 kunnen mensen hun openstaande elektronische voorschriften al zelf inkijken via het portaal Mijngezondheid. Zodra het voorschrijven van geneesmiddelen  volledig papierloos verloopt, zullen ze daar ook op voorhand kunnen aanduiden bij welke apotheek ze welk geneesmiddel willen ophalen. Apothekers krijgen de voorschriften dan digitaal toegestuurd en kunnen de medicijnen al klaarleggen.

Volgens minister De Block is het elektronisch voorschrift een belangrijke stap vooruit. “Doordat de voorschriften digitaal worden verstuurd en bijgehouden, ben je er als patiënt zeker van dat je zorgverlener steeds een correct beeld heeft van je medicatie. Apothekers hoeven ook geen krabbels meer te ontcijferen, en de rechtstreekse verzending naar de apotheker via de beveiligde toepassing Recip-e maakt vervalsing onmogelijk.”

(Bron: Belga)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International