Dental Tribune Belgium (Flemish)

Eierschalen kunnen bijdragen aan genezing tanden en botten

By Dental Tribune International
August 21, 2019

LOWELL, VS – Verpulverde eierschalen hebben diverse praktische toepassingen. Zo worden ze onder andere gebruikt als natuurlijk calciumsupplement, zoetmiddel voor koffie, niet-toxisch schuurmiddel, voor de behandeling van kleine huidirritaties en als ongediertebestrijding. Onderzoekers hebben onlangs onderzocht of eierschalen gebruikt kunnen worden als materiaal voor bottransplantaten en het regenereren van kraakbeen, elementen en pezen.

Uit het onderzoek, geleid door dr. Gulden Camci-Unal van de afdeling Chemische Technologie aan de Universiteit van Massachusetts, blijkt dat een innovatieve toepassing van verpulverde eierdoppen – die hoofdzakelijk bestaan uit calciumcarbonaatkristallen – voor botweefselengineering, mogelijk kan leiden tot verbeterde resultaten voor botherstel en genezing.

De onderzoekers gebruikten microscopisch kleine eierschaaldeeltjes om op gelatine gebaseerde hydrogels te versterken, die vervolgens als stabiele 3D-scaffolds voor groeiende osteoblasten dienden.

Volgens Camci-Unal kan deze techniek toegepast worden voor de behandeling en reparatie van botten bij patiënten die verwondingen opgelopen hebben door ouderdom, kanker of andere ziekten, evenals letsels die het gevolg zijn van ongelukken of gevechten. “De 3D-structuur kan zowel worden gebruikt om bot voor bottransplantaten te laten groeien, als ook voor kraakbeen, tanden en kiezen en pezen.”

“Dit is het eerste onderzoek waarin eierschaaldelen gebruikt worden in een hydrogelmatrix voor botreparatie,” merkte Camci-Unal op. “We hebben eerder dit jaar al een octrooiaanvraag ingediend. We zijn erg enthousiast over onze resultaten en verwachten veel van de toepassingen van onze resultaten.”

Het onderzoek, getiteld ‘Eggshell particle-reinforced hydrogels or bone tissue engineering: An orthogonal approach’, werd in juli 2019 gepubliceerd in Biomaterials Science.

Comments are closed here.

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 2, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International