Dental Tribune Belgium (Flemish)

Column: Kwaad en gelaten

By Reinier van de Vrie
April 06, 2020

Journalist, tekstschrijver en hoofdredacteur van Dental Tribune Vlaanderen schrijft een column over zijn sores, twijfels en frustraties in deze rare tijden.

Ik ben kwaad. Afspraken gaan niet door, werkzaamheden vervallen en wat gaat er gebeuren als mijn opdrachtgevers in financiële problemen komen? Juist, freelancers en zzp’ers hebben dan als eerste het nakijken. Om af te reageren van werkbeslommeringen vind ik het leuk om een tennisballetje te slaan. Maar bij de club zijn half maart, als ik dit schrijf, alle activiteiten gecanceld. Vrij spelen mocht nog even, maar dan ben je ook in gezelschap. Bovendien pak je steeds weer een bal vast die ook in andere handen is geweest. Is dat wel veilig? Een gezellig etentje of bioscoopje pikken zit er ook niet meer in. Dan maar een film op tv of een boek. Zeker leuk, maar dat moet je niet opgedrongen worden.

Zoals ik, heeft iedereen zijn sores, twijfels, vrees, frustratie en woede. Dat zal in de mondzorgpraktijk niet anders zijn. Hoeveel mensen kunnen er op anderhalve meter van elkaar in de wachtkamer? Er zal maar net een patiënt komen die het heeft. Ben je dan wel goed beschermd? Of stel dat je het zelf hebt en voor iedere patiënt een potentiële besmettingsbron bent. Wanneer kun je het werk stil leggen? En welke verantwoordelijkheden heb je als werkgever ten opzichte van de mensen die voor je werken? Wat mag je wel en niet van ze verwachten? En wat gaat het financieel betekenen als de praktijk langere tijd niet of nauwelijks kan draaien?

Wie is de kwade genius die hierachter zit? Als je gehinderd of gefrustreerd wordt in je bezigheden zou je de stoorzender het liefst een kopje kleiner willen maken of er eens flink op los rammen. Wetten en geweten houden je daarin tegen. Maar stoppen zal die schurk. In dit geval blijkt het lastig om je woede te kanaliseren. Met een dictator, een terroristische groep of een fout regime weten we nog wel raad. Maar met voor het blote oog onzichtbare deeltjes kun je nauwelijks de strijd aanbinden. Het is een veelkoppig monster waar je niet eens flink op in kunt hakken. Woede werkt dus niet.
We moeten het maar gelaten over ons heen laten komen. Om met de Nederlandse minister Bruno Bruins* te spreken, die als minister van medische zorg en – even geen – sport ook weinig wapens heeft: laten we een beetje op elkaar passen. Graag wel op gepaste afstand. Gedeeld leed kan ons ook sterker maken.

*Een dag na het schrijven van deze column trad minister Bruins om gezondheidsredenen af als minister.

Reinier van de Vrie is freelance tandheelkundig journalist en tekstschrijver en hoofdredacteur van Dental Tribune Vlaanderen. Contact: r.vandevrie@congrescommunicatie.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International