Dental Tribune Belgium (Flemish)

Wie schreef die slechte recensie?

May 18, 2020

MELBOURNE, AUSTRALIË – Een tandarts uit Australië die wil weten wie zijn praktijk een slechte recensie gaf op Google, kreeg gelijk van de rechter: Google moet de naam, het IP-adres en de telefoonnummers van het account doorgeven aan de tandarts.

De Australische tandarts Matthew Kabbabe uit Melbourne wil weten wie zijn tandartspraktijk op Google slecht recenseerde. De recensent beweerde dat de tandarts een procedure "uiterst onhandig en ongemakkelijk" had uitgevoerd en de indruk had gewekt dat hij "dit nog nooit eerder had gedaan". Kabbabe vindt dat daarmee sprake is van laster, die misschien wel geschreven is door een concurrent of oud-medewerker. Volgens Kabbabe had de recensie tot gevolg dat mensen wegbleven uit zijn praktijk. Google wilde de naam van de recensent niet aan hem doorgeven. De rechtbank oordeelde op 14 februari echter dat Google de naam, het IP-adres en de telefoonnummers van het account wel moet doorgeven aan Kabbabe.

Op nu.nl werd deze kwestie, die als eerste in het Australische medium The Age is gepubliceerd, flink bediscussieerd door het publiek. Zo vinden sommigen dat recensies nooit anoniem mogen zijn, dat er veel neprecensies worden geplaatst, soms zelfs van mensen die een praktijk niet eens hebben bezocht. Anderen vinden dat de tandarts zich niet als Calimero moet opstellen. Tegenover één slechte recensie zouden toch veel betere moeten staan? Discussie is er ook over of een recensie wel of niet anoniem moet zijn.

Voor een tandarts is het natuurlijk uitermate vervelend om kritiek te krijgen waartegen hij of zij zich niet kan verweren, omdat niet bekend is op welke situatie die betrekking heeft. In een reactie op deze berichtgeving geeft beroepsvereniging ANT aan dat Google beleid heeft voor reviews en dat ook ZorgkaartNederland een gedragscode heeft voor recensenten. Dat kan aanknopingspunten bieden voor verweer, een rectificatie of zelfs een juridische procedure.

Maar zo’n procedure wil je natuurlijk liever voorkomen. Dat pleit ervoor om patiënten te stimuleren klachten direct en rechtstreeks aan de praktijk door te geven, voordat ze – al dan niet ongenuanceerd – hun ongenoegen op het web uiten.

(bronnen: The Age, CNN, nu.nl, ANT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 2, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International