Dental Tribune Belgium (Flemish)

Wetenschappers werken aan een remedie tegen osteonecrose van het kaakbeen

By Dental Tribune International
June 03, 2019

LOS ANGELES, VS: Onderzoekers en medewerkers van de University of Southern California (USC), University of California, Los Angeles (UCLA) hebben een doorbraak gemeld in het voorkomen van de schade aan de kaak die een bijwerking is van een behandeling tegen kanker of osteoporose. Het nieuw gepubliceerde onderzoek is een belangrijke stap in de richting van een remedie voor osteonecrose van de kaak, wat een zeldzame consequentie is van geneesmiddelen die vaak worden gebruikt om botverlies te bestrijden.

Osteonecrose van de kaak veroorzaakt ernstige en aanhoudende ontsteking die leidt tot botverlies van de kaak. Het risico, hoe klein ook, weerhoudt mensen ervan om medicijnen te nemen die nodig zijn om botkanker te bestrijden of om fracturen te voorkomen als gevolg van verlies van botdichtheid.USC-wetenschapper prof. Charles McKenna zei dat het onderzoek de hoop oproept dat artsen de nieuwe methode kunnen toepassen om de aandoening bij mensen te behandelen. "Dit is een aandoening die vreselijk pijnlijk en moeilijk te behandelen is.. We denken dat onze nieuwe aanpak hoop kan bieden voor de toekomst. "Jarenlang hebben artsen  bisfosfonaten (BP's) voorgeschreven als behandeling voor metastatische botkankerpatiënten en voor osteoporosepatiënten om de botdichtheid te behouden. BP's omvatten een reeks verbindingen die een opmerkelijk vermogen hebben om zich aan bot te hechten, maar bij gebruik in hoge dosissen, zoals bij kankerpatiënten, hebben BP-medicijnen soms het  bijeffect van necrose van de kaak. Het probleem treedt vaak op nadat een tand is verwijderd; de extractieholte geneest niet en er ontstaat osteonecrose van de kaak.

Hoewel de aandoening zeer zeldzaam is bij de lagere BP-dosis, zoals deze gebruikt om osteoporose te bestrijden, vermijden veel patiënten de geneesmiddelen helemaal uit angst voor de bijwerkingen. Volgens de National Osteoporosis Foundation schat de incidentie van osteonecrose van de kaak bij lagere BP- dosis tussen één op de 10.000 en één op de 100.000 mensen per jaar is. Het risico is naar schatting veel hoger, ongeveer 3 procent van de patiënten, bij de BP-dosis die wordt gebruikt voor de behandeling van kanker, aldus McKenna. Desondanks zijn steeds meer patiënten met osteoporose bereid hun kansen op de ziekte te nemen in plaats van de bijwerkingen te riskeren. Enquêtes hebben aangetoond dat de recente trend in verminderde heupfracturen bij postmenopauzale vrouwen mogelijk omkeert als gevolg van de aversie van BP-geneesmiddelen. "De angstfactor van deze aandoening heeft geleid tot ernstig onderbenutting van bisfosfonaten voor osteoporose, zozeer zelfs dat we een stijging zien in heupfracturen bij oudere mensen, aversie tegen bisfosfonaten in oncologie klinieken en aansprakelijkheidsproblemen bij de tandarts," aldus McKenna .

Het onderzoeksteam gebruikte een inactieve component van de BP die lokaal in de mond kon worden gebruikt om de  BP van het kaakbot af te stoten terwijl het nuttige medicijn intact bleef in de rest van het skelet. "Zie het als een manier om vuur met vuur te bestrijden," merkte McKenna op. De studie is getiteld “Rescue bisphosphonate treatment of alveolar bone”. De wetenschappers gebruikten in hun onderzoek muizen om verschillende BP's ,gehecht aan fluorescente kleurstoffen, te testen. Eén codeerde het BP-zoledronaat, dat systemisch wordt toegediend om osteoporose en kanker te behandelen, terwijl een andere kleurstof een BP-verbinding codeert met vergelijkbare botaffiniteit, maar geen biologische activiteit, aangeduid als reddings-BP. De onderzoekers ontdekten dat de reddings-BP die in de kaak werd geïnjecteerd het grootste deel van het BP-medicijn verwijderde weefsel van he waardoor de weg werd vrijgemaakt voor het natuurlijke genezingsproces van het dier om de extractieplaats te herstellen.

De nieuwe techniek is nog niet klaar voor klinisch gebruik bij mensen. McKenna zei dat BioVinc, die de financiering verstrekte voor de studie via een National Institutes of Health-subsidie ​​voor kleine bedrijven, zal verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van de behandeling naar commercieel klinisch gebruik. Verscheidene van de auteurs van de studie openbaarden een financieel belang in BioVinc, een bedrijf dat gespecialiseerd is in bot-gerichte therapieën en diagnostica. McKenna is de academische oprichter van het bedrijf. “improves extraction socket healing and reduces osteonecrosis in zoledronate-treated mice,”werd online gepubliceerd vóór 26 maart 2019 en verschijnt in het juni nummer van Bone.

Comments are closed here.

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International