Dental Tribune Belgium (Flemish)

VS schroeft fluoridering drinkwater ‘eindelijk’ terug

June 02, 2015

WASHINGTON – Voor het eerst sinds de invoering van drinkwaterfluoridering in de VS in 1962 is het aanbevolen gehalte omlaag bijgesteld. Nieuwe richtlijnen vermelden een gehalte van 0,7 mg/l. Amerikanen hebben tegenwoordig meer toegang tot bijvoorbeeld fluoridetandpasta, waardoor de noodzaak van drinkwaterfluoridering afneemt.

Op dit moment bevat Amerikaans kraanwater gemiddeld 0,8 tot 1,2 mg/l fluoride. De aanpassing aan de nieuwe richtlijnen zal leiden tot ongeveer 25% minder fluoride-inname via drinkwater. Gecombineerd met fluoride dat de inwoners van de VS binnenkrijgen via andere middelen (tandpasta, mondwater) zal de totale fluoride-inname dalen met zo’n 14%.
Niet alleen de brede beschikbaarheid van fluoridetandpasta was volgens de Amerikaanse zorgautoriteiten reden om de richtlijn aan te passen. Sinds de invoering van de drinkwaterfluoridering is de prevalentie van cariës en tandbederf sterk gedaald, maar tegelijkertijd is de prevalentie van fluorose flink gestegen. Volgens het laatste nationale gezondheidsonderzoek (2004) heeft 20% van de Amerikanen tussen de 6 en 49 jaar een vorm van fluorose door overmatige fluoride-inname.
De nieuw bepaalde normwaarde van 0,7 mg/l zou volgens de autoriteiten precies de balans vinden tussen het behouden van de preventieve werking ten opzichte van tandbederf en het verkleinen van het risico op fluorose. Toch groeit in de VS de lobby om drinkwaterfluoridering geheel te staken. Critici stellen dat overmatige blootstelling aan fluoride meer potentiële schade oplevert dan alleen fluorose. Onder meer de ontwikkeling van ADHD en een vertraagde neurocognitieve ontwikkeling zijn in verband gebracht met blootstelling aan verhoogde concentraties fluoride.
In West-Europa is drinkwaterfluoridering veel minder gebruikelijk. De meeste landen, waaronder Nederland (behalve in de periode 1960-1976), fluorideren hun drinkwater in het geheel niet (meer). In het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt drinkwater wel voorzien van fluoride, hoewel in lagere concentraties dan in de VS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 4, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International