Dental Tribune Belgium (Flemish)

Voorjaarssymposium VVT focust op rol tandarts en MKA-chirurg bij oncologische pathologie

February 24, 2020

ANTWERPEN – Het Verbond Vlaamse Tandartsen wijdt, in samenwerking met nascholingsinstituut NIVVT, een voorjaarssymposium aan de klinische diagnose en behandeling van oncologische en congenitale pathologie. In een compact programma delen vier sprekers hun nieuwste inzichten en ervaringen.

Dr. Kristof Hendricks belicht de klinische diagnose van tumoren in het hoofd- en halsgebied. De tandarts is de belangrijkste schakel in de vroegtijdige detectie ervan. Centraal staat de vraag hoe onderscheid te maken tussen goedaardige mucosale veranderingen, precancereuze aandoeningen en maligne leasies.

Dr. Wouter de Vos behandelt de medische en 3D-beeldvorming bij de staging en behandelplanning van hoofd-halstumoren. Als de diagnose gesteld is, volgt meestal een reeks radiologische onderzoeken om de exacte locatie en de omvang van de tumor in kaart te brengen. Stagingsmodaliteiten zoals CT, MRI en PET komen aan bod, naast de meer tandheelkundige beeldvorming via OPG en CBCT.

Dr. Michel Bila bespreekt het behandeltraject en de samenwerking tussen de verschillende behandelaars. In België worden per jaar bijna 2.000 nieuwe gevallen van mondkanker geregistreerd. Na een heelkundige ingreep volgt vaak radiotherapie, chemotherapie of (sinds kort) immuuntherapie - dit is een voor zowel patiënt als behandelaars uitdagend proces. Tandartsen en MKA-chirurgen vervullen hierin als mondspecialisten een cruciale rol.

Prof. Dr. Gwen Swennen tot slot zal tot ingaan op nieuwe reconstructieve technieken in de schisis- en orthognatische chirurgie. Het combineren van CBCT-beeldvorming, 3D virtuele planning en 3D-printen opent nieuwe mogelijkheden. Met minimaal invasieve technieken wordt geprobeerd het comfort van de patiënt zo min mogelijk in het gedrang te brengen.

Het voorjaarssymposium vindt plaats op 21 maart 2020 in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 2, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International