Dental Tribune Belgium (Flemish)

Verhoging sociale bijdragen vanaf 2020 niet fiscaal aftrekbaar

January 13, 2020

BRUSSEL – Vanaf 1 januari 2020 zijn wettelijke verhogingen van sociale bijdragen als zelfstandige niet langer fiscaal aftrekbaar als beroepskost. Dat schrijft dienstengroep Liantis op haar website. Gewone sociale bijdragen blijven uiteraard wel fiscaal aftrekbaar.

In bepaalde gevallen kan het sociaal verzekeringsfonds een wettelijke verhoging aanrekeningen op de sociale bijdragen als zelfstandige. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer bijdragen niet tijdig worden betaald of wanneer blijkt dat er ten onrechte verminderde voorlopige bijdragen zijn betaald.

Wie een dergelijke verhoging betaalt, kan deze momenteel op zijn belastingaangifte in rekening brengen als fiscaal aftrekbare beroepskost. In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting komt hier binnenkort verandering in. Vanaf 1 januari 2020 (aanslagjaar 2021) kunnen verhogingen namelijk niet langer fiscaal in mindering gebracht worden als kost. De sociale bijdragen blijven wel fiscaal aftrekbaar.

Op het fiscaal attest 2019, dat begin 2020 door het sociaal verzekeringsfonds wordt verstrekt, zullen eventuele verhogingen die in 2019 betaald zijn nog vermeld staan. Verhogingen die na 31 december 2019 betaald worden, zijn niet meer fiscaal aftrekbaar. Op fiscale attesten vanaf inkomstenjaar 2002 –  die ten vroegste in 2021 verstrekt worden – zullen verhogingen dus niet langer vermeld staan.

(bron: Liantis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 4, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International