Dental Tribune Belgium (Flemish)

Triceratops had bijzonder modern gebit

By Marieke Epping
July 01, 2015

TALLAHASSEE, VS – Dinosauriërs staan sinds de release van de nieuwe kaskraker Jurassic World weer volop in de belangstelling. Tegelijkertijd komt uit onderzoek naar voren dat de prehistorische reptielen een ‘moderner’ gebit hadden dan tot nu toe werd gedacht. De tanden van de Triceratops vielen precies op elkaar, waardoor deze plantenetende dinosaurus zeer goed kon kauwen, zo melden onderzoekers van Florida State University in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

De triceratops kon met zijn kaken veel kracht uitoefenen op het voedsel dat hij at en kon daardoor mogelijk ook veel verschillende soorten planten verteren. Met hun goede occlusie verschillen de triceratops-dino’s sterk van de nu nog levende reptielen, zoals krokodillen. De tanden van deze dieren schuren meer langs elkaar heen. Krokodillen kunnen daardoor wel stukken vlees afscheuren van hun prooien, maar ze malen het voedsel met hun tanden niet of nauwelijks fijn.

De Amerikaanse wetenschappers onderzochten triceratops-gebitten uit musea in heel Noord-Amerika, op zowel macroscopisch als cellulair niveau. Hieruit bleek dat de reptielen zeer geavanceerde tanden hadden met vijf verschillende lagen weefsel. “Elk van die lagen had een functie, ze bestonden niet alleen voor de sier,” aldus hoofdonderzoeker Gregory Erickson op de nieuwssite van Florida State University. Ter vergelijking: de tanden van moderne bizons hebben ‘slechts’ vier lagen, terwijl hun gebit er miljoenen jaren langer over deed om te evolueren.

Tot nu toe namen wetenschappers aan dat ook dinosauriërs niet konden kauwen, net als hun hedendaagse verwanten. “Maar het gebit van deze dieren blijkt op een veel complexere manier te hebben gewerkt dan we dachten,” aldus Erickson. De in Jurassic World op een weiland grazende triceratops-dino’s zijn misschien dus toch niet zo vergezocht.
(bron: Nu.nl/Scientias)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 4, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International