Dental Tribune Belgium (Flemish)

Tongmicroben mogelijk effectief bij screenen, diagnosticeren en monitoren van hartfalen

October 05, 2020

GUANGZHOU, CHINA/SOPHIA ANTIPOLIS, FRANKRIJK – Het verband tussen mondgezondheid en algemene gezondheid wordt voortdurend onderzocht in verschillende medische disciplines. Nieuw cardiologisch onderzoek dat werd gepresenteerd op HFA Discoveries, een wetenschappelijk platform van de European Society of Cardiology, wijst uit dat micro-organismen op de tong van belang kunnen zijn bij de screening, diagnose en monitoring van hartfalen. De onderzoekers zijn van plan dit verband verder te onderzoeken.

“De tongen van patiënten met chronisch hartfalen zien er totaal anders uit dan die van gezonde mensen”, zegt dr. Tianhui Yuan, auteur van de studie en arts in het No1-ziekenhuis van de Guangzhou University of Chinese Medicine. “Normale tongen zijn lichtrood met een licht witte coating. Patiënten met hartfalen hebben een rodere tong met een gele coating, en het uiterlijk ervan verandert naarmate de ziekte verder gevorderd is.” Yuan voegt toe: “Er is nog meer onderzoek nodig, maar onze resultaten suggereren dat tongmicroben, die gemakkelijk te verkrijgen zijn, kunnen helpen bij grootschalige screening, diagnose en langdurige monitoring van hartfalen. De onderliggende mechanismen die micro-organismen in de tongcoating verbinden met de hartfunctie verdienen nadere research.”

De studie onderzocht de samenstelling van het tongmicrobioom bij 42 deelnemers met chronisch hartfalen en 28 zonder. ’s Ochtends, voordat de deelnemers hun tanden hadden gepoetst of hadden ontbeten, werden monsters van de tongcoating genomen. Met een gensequentietechniek werden bacteriën in de monsters geïdentificeerd. De onderzoekers ontdekten dat, hoewel de patiënten met hartfalen en de gezonde mensen dezelfde soorten micro-organismen in hun tongcoatings hadden, er geen overlap was in de bacteriële inhoud ervan tussen de twee groepen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International