Dental Tribune Belgium (Flemish)

‘Tandartsrolstoel’ wint terrein

By Dental Tribune International
February 09, 2015

SHOREHAM-BY-SEA, VK – Hoewel de aandacht voor mondzorg bij patiënten met een (fysieke) beperking de laatste jaren toeneemt, krijgt nog lang niet elke patiënt met een handicap de mondzorg die hij of zij verdient. Een grote hindernis hierin is nu beslecht: met de diaco-tandartsstoel kunnen patiënten veilig in hun eigen rolstoel worden behandeld.

Voor patiënten die gebruik maken van een aan hen aangepaste rolstoel kan het lastig zijn om te verplaatsen naar de tandartsstoel. Soms kan deze verplaatsing zelfs risicovol zijn en moet de patiënt daardoor toch in de eigen stoel behandeld worden. Voor tandartsen is dit een lastige werksituatie, omdat de mond veel lastiger bereikbaar is. De Diaco-tandartsstoel is ruim tien jaar geleden geïntroduceerd om dit probleem op te lossen en wordt inmiddels wereldwijd succesvol gebruikt.

De stoel is feitelijk een mobiel tandheelkundig platform, waar de patiënt met de eigen rolstoel wordt ingereden. De rolstoel wordt vastgemaakt en het platform kantelt rolstoel en patiënt veilig naar achteren, zodat de tandarts onder een optimale hoek kan werken. Is de behandeling uitgevoerd, dan kan het platform simpel worden weggereden, tot de volgende patiënt in een rolstoel zich aandient.

Na twee jaar van ontwikkeling en prototypes bracht het Engelse bedrijf Diaco in 2005 de ‘tandartsrolstoel’ op de markt. Nederland behoorde, samen met het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië, tot de eerste landen waar de stoel in gebruik werd genomen. Inmiddels gebruikt wereldwijd 90% van de praktijken met een voor rolstoelers aangepaste behandelunit de stoel van Diaco.

De Diaco-stoel biedt een aantal unieke eigenschappen. Zo kan de stoel een gewicht tot maximaal 500 kg aan, zodat deze ook geschikt is patiënten met een elektrische rolstoel. Tegenwoordig wordt de stoel zelfs gebruikt voor obese patiënten. Alle typen hand- en elektrische rolstoelen ‘passen’ in de Diaco-stoel en kunnen zowel tijdens als na gebruik volledig geautomatiseerd verplaatst worden. De tandarts heeft enkel een joystick nodig om de hellingshoek en de precieze positie van de stoel aan te passen.

Oprichter en directeur van Diaco Steve Campbell is blij met het succes van de stoel. “De Diaco-stoel heeft de toegang tot tandheelkunde voor mensen in een rolstoel vergroot. De patiënt blijft veilig en zeker in de eigen rolstoel en tegelijkertijd kan het tandheelkundig team in een optimale positie de behandeling uitvoeren.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 4, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International