Dental Tribune Belgium (Flemish)

Studie wijst op relatie tussen vitamine D en aandoeningen parodontium

By Dental Tribune International
March 09, 2020

OTTAWA, CANADA – Vitamine D draagt op veel manieren bij aan het gezond functioneren van ons lichaam. Het versterkt onze botten en tanden, en ondersteunt de regulatie van het insulineniveau. Een nieuwe studie toont verbanden aan tussen een gebrek aan vitamine D en ongezond parodontium.

Het crosssectionele onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Manitoba (Canada). Zij onderzochten data van respondenten die tussen 2007 en 2009 waren verzameld door de Canadian Health Measures Survey.

Het vitamine D-niveau werd bepaald aan de hand van de concentratie plasma 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D), dat de lever produceert na enzymatische omzetting.
De staat van het parodontium werd bepaald aan de hand van -de gingivale index, een vaak gebruikte methode, en het geschatte botweefselverlies.

Na correctie voor onafhankelijke variabelen, zoals het rookgedrag van de proefpersonen, kwam een matig verband naar voren tussen lage 25(OH)D-concentraties en een verzwakt parodontium.

Dental Tribune International berichtte al eerder over onderzoek dat de relatie aantoonde tussen de combinatie van een gebrek aan vitamine D enparadontitis enerzijds, en het ontstaan van diabetes type 2 anderzijds. Een voldoende hoog vitamine D-niveau kan ontstekingen afremmen en werkt in op de microben in de mond die de gezondheid van het parodontium aantasten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International