Dental Tribune Belgium (Flemish)

Stijging lichaamsdonaties helpt tandartsopleidingen vooruit

December 09, 2019

BRUSSEL – Vorig jaar ontvingen de Vlaamse universiteiten samen 410 lichamen van mensen die wilden dat hun stoffelijk overschot na hun overlijden gebruikt zou worden voor het opleiden van studenten en wetenschappelijk onderzoek. De laatste jaren staan steeds meer mensen hun lichaam af voor onderwijs en wetenschap, en dat is ook voor de tandartsopleidingen bijzonder goed nieuws.

Alle universiteiten zagen de voorbije jaren het aantal lichaamsdonaties stijgen; tegenover tien jaar geleden zou er zelfs sprake zijn van een verdubbeling. De KU Leuven ontvangt het meeste schenkingen, gevolgd door de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen. Er staat geen limiet op het aantal lichaam dat een universiteit mag ontvangen, al moet er natuurlijk genoeg capaciteit zijn om de lichamen te bewaren. Aan de Universiteit Hasselt en de Kortrijkse campus van de KU Leuven (Kulak) is omwille van de koelcapaciteit en opslagruimte 25 het maximum.

Het nut van gedoneerde lichamen als studiemateriaal, onder andere voor tandartsstudenten, is groot. “Studenten tandheelkunde, geneeskunde en kinesitherapie moeten zeer goed anatomie kennen om later klachten te kunnen herkennen en te behandelen,” vertelde professor Paul Herijgers, decaan van de faculteit geneeskunde van de KU Leuven, aan VRT NWS. “Daarom werken ze op echte lichamen.”

De gedoneerde lichamen worden daarnaast ook gebruikt door ervaren artsen of chirurgen die nieuwe technieken moeten leren, zoals het aanbrengen van implantaten of protheses, of voor wetenschappelijk onderzoek. “Het is een zeer edelmoedige daad om je lichaam af te staan,” benadrukte Herijgers. “We zijn daar heel dankbaar voor, want deze mensen dragen bij tot de goede opleiding van onze toekomstige tandartsen, artsen en kinesisten.”

Om je lichaam af te kunnen staan na je overlijden moet je contact opnemen met de universiteit van je keuze om een overeenkomst te sluiten. Dat kan telefonisch, maar gaat het makkelijkst online. Elke universiteit heeft voorbeeldformulieren online staan.

(bron: VRT NWS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 2, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International