Dental Tribune Belgium (Flemish)

Spoelmiddel met essentiële oliën heeft wel degelijk effect

April 20, 2020

AMSTERDAM – Het gebruik van een spoelmiddel met essentiële oliën remt op de lange termijn de vorming van tandplak en vermindert zo gebitsproblemen. Dat concludeert mondhygiënist en tandarts Martijn van Leeuwen in zijn promotieonderzoek. Hij verdedigt zijn proefschrift op 22 april – online – aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).*

Van Leeuwen onderzocht verschillende aspecten van de dagelijkse mondverzorging en bekeek in welke mate deze kunnen bijdragen aan het verminderen van tandplak en tandvleesontsteking. Hij ontdekte dat het gebruik van een spoelmiddel met etherische oliën in een vaste formule op de lange termijn een effectief alternatief is voor chloorhexidine om tandvleesontsteking tegen te gaan.

Hoewel het gecombineerd (na elkaar) gebruiken van een waterstofperoxide- en chloorhexidine-spoelmiddel - naast het dagelijks tandenpoetsen - een langdurig positief effect heeft op de mondgezondheid, heeft het gebruik van chloorhexidine op lange termijn ook nadelen. Het middel kan smaakverandering en een bruine of zwarte verkleuring van de tanden en slijmvliezen geven, met een verhoogde vorming van tandsteen. Spoelmiddelen met essentiële oliën die opgelost zijn in alcohol hebben minder bijwerkingen.

Van Leeuwen achterhaalde ook dat een spoelmiddel met louter alcohol niet bijdraagt aan de reductie van plak en tandvleesontsteking. Dat ondersteunt de claim dat de essentiële oliën de effectieve bijdrage leveren en niet de alcohol.

Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA momenteel niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. Op 22 april verdedigt Van Leeuwen zijn proefschrift Prevention and therapy of gingivitis: Toothbrush and mouthwash online. Hij is de eerste promovendus van ACTA die online promoveert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International