Dental Tribune Belgium (Flemish)

Spinnenweb van leugens

By Reinier van de Vrie
October 19, 2020

Patiënten liegen tegen tandartsen. Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond, blijkens een bericht in de vorige Dental Tribune. Uit eigen waarneming kent u de smoesjes van uw patiënten over hun mondhygiëne natuurlijk al lang. Schaamte, angst en zelfbeeld houden de waarheid soms op afstand.

Liegen, liegen… het klinkt zo heftig. Hoort het niet gewoon een beetje bij hoe we ons sociaal proberen te handhaven? De waarheid spreken is soms ongemakkelijk of komt gewoon even niet uit. Een paar jaar geleden was ik aangekomen op een Grieks eiland bagage aan het verzamelen toen mijn oog in een flits viel op een bekend gezicht, laat ik hem Pieter noemen. Hij was net te ver weg om direct hallo te zeggen en een praatje aan te knopen. Achter een paar ruggen was hij ook al verdwenen. Door bagage, familie en het vervolg van de reis kwam het ook niet zo uit. U herkent zo’n situatie vast. Ik voelde me wel wat ongemakkelijk omdat we vaak genoeg gezellig een biertje hebben gedronken. Het kon haast niet anders of hij mij ook had gezien… Waarom sprak hij me dan niet aan? So far so good, totdat ik een paar dagen later mijn naam hoorde noemen, toevallig door een gemeenschappelijke kennis. Dan maak je dus een gezellige babbel. Of ik Pieter ook had gezien, want die loopt ook op het eiland rond. Wat moest ik nou? Hadden ze het over mij gehad? Ja zeggen, betekende dat ik moest uitleggen dat ik Pieter wel had gezien, maar hem niet had aangesproken. Dus ik koos voor een laf “nee” en begon gauw over een ander onderwerp. Voordat je het weet kom je in een spinnenweb van leugens terecht.

Maar hoe vaak liegt u tegen uw patiënten of verzwijgt u iets wat u eigenlijk wel had moeten zeggen? Natuurlijk, u bent integer en hebt het beste met uw patiënten voor. Dus waarom zou u niet de waarheid spreken? Omdat het soms gewoon gemakkelijker is en minder tijd kost. Als u wijst op een betere mondhygiëne, moet u het gesprek aan. Over roken beginnen als je een kwade kop kan verwachten is ook niet aantrekkelijk. Hoe eerlijk bent u zelf eigenlijk over rook-, eet- en drinkgedrag?

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat niet alles in deze column op waarheid berust.

 

Reinier van de Vrie is freelance tandheelkundig journalist en tekstschrijver en hoofdredacteur van Dental Tribune Nederland. Contact: r.vandevrie@congrescommunicatie.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International