Dental Tribune Belgium (Flemish)

Slechte mondhygiëne beïnvloedt mogelijk nauwkeurigheid coronatests

August 24, 2020

Een slechte mondhygiëne kan er mogelijk toe leiden dat klinisch herstelde covid-19-patiënten gedurende langere tijd positief blijven testen voor het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Special Care in Dentistry.

Patiënten met een slechte mondhygiëne hebben mogelijk niet-infectieuze virale nucleïnezuren opgebouwd, wat resulteert in een langere periode (twee weken) van mogelijke verspreiding van het virus en meer positieve uitslagen bij de Polymerase Chain Reaction-test (PCR-test). “Wij stellen dat tandenpoetsen en gorgelen dergelijk viraal nucleïnezuur verwijderen en de nauwkeurigheid van PCR-testen verbeteren”, schrijft de onderzoeksgroep, geleid door dr. Yoko Warabi, van de afdeling Neurologie van het Tokyo Metropolitan Neurological Hospital.

Preprocedurale spoelingen
Orale bacteriën spelen mogelijk een rol bij besmetting met SARS-CoV-2, het virus dat covid-19 veroorzaakt. Diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten en hypertensie – de vier belangrijkste comorbiditeiten die verband houden met een verhoogd risico op complicaties en overlijden door covid-19 –zijn gelinkt aan veranderde orale biofilms en parodontitis. Tandartsen gebruiken preprocedurale spoelingen om bacteriën in de mond van de patiënt te verminderen. Daarom is een mogelijk verband tussen een slechte mondgezondheid of een gebrek aan mondhygiëne en het nieuwe coronavirus volgens de onderzoekers niet verrassend.

Klinisch hersteld
In totaal namen acht patiënten deel aan het onderzoek. Ze hadden allemaal een milde tot matige vorm van covid-19. Ondanks dat ze klinisch hersteld waren en geen klachten meer hadden, bleven ze positief testen op het coronavirus. Bij zes van de acht patiënten duurde dit dertig dagen of minder. Bij twee patiënten – een met schizofrenie en een met een dissociatieve stoornis en mentale handicap – duurde dit zelfs 44 dagen of meer.

Case
Een 31-jarige vrouw met schizofrenie werd als klinisch hersteld beschouwd toen haar symptomen na twaalf dagen stopten. Desondanks bleef ze positief testen op covid-19. Ze mocht het medisch centrum pas verlaten als ze twee opeenvolgende dagen negatief zou testen. Medische professionals realiseerden zich dat ze niet vrijwillig haar tanden poetste. Terwijl haar PCR-tests positief bleven, speculeerden artsen dat het gebrek aan mondhygiëne mogelijk de oorzaak was voor de aanhoudende positieve tests. Na 46 dagen testte de vrouw nog steeds positief. Het personeel moedigde haar aan haar mondhygiëne te verbeteren. Twee dagen na het begin van deze instructie was het PCR-testresultaat voor het eerst negatief. Na negen dagen intensief tandenpoetsen had de patiënt twee opeenvolgende negatieve PCR-testresultaten en werd ze ontslagen.

Lange ziekenhuisverblijven vermijden
Hoewel de kleine onderzoeksomvang als een beperking werd beschouwd, tonen de bevindingen aan dat het verwijderen van niet-infectueus viraal nucleïnezuur in mondholtes kan leiden tot consistent negatieve PCR-testresultaten en waarschijnlijk onnodig lange ziekenhuisverblijven kan voorkomen.

(bron: LabPulse.com)

Scroll down
advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International