Dental Tribune Belgium (Flemish)

Reflux geassocieerd met temporomandibulaire stoornis

By Dental Tribune International
October 18, 2019

XIAN, CHINA – Reflux is een ongemakkelijke aandoening die negatieve effecten kan hebben op de mondgezondheid van een patiënt. In een recent onderzoek is vastgesteld dat temporomandibulaire stoornis (TMD) en gastro-oesofageale reflux (GERD) met elkaar verband houden. Andere factoren zoals angst en slechte slaap dragen bij aan deze correlatie. De auteurs van het onderzoek merken op dat artsen zich bewust moeten zijn van deze associatie en moeten overwegen om multidisciplinaire managementprogramma's in te stellen om patiënten te helpen.

Een internationaal team van onderzoekers bestudeerde de gegevens van 1.522 patiënten in de leeftijd tussen 18 en 70 jaar oud met chronische TMD, afkomstig uit twee afzonderlijke ziekenhuizen in China. Het team probeerde het verband tussen TMD en GERD te begrijpen en te bepalen of angst, somatisatie en depressie deze associatie beïnvloeden.

In het onderzoek merkte coauteur dr. Jihua Chen van de Air Force Military Medical University in Xian op dat de relatie tussen chronische musculoskeletale aandoeningen, maag-darmziekten, psychische aandoeningen en slaapproblemen ingewikkeld is. “Er is bewijs om de bidirectionele aard van de associaties tussen deze comorbiditeiten te ondersteunen,” zei Chen. Hij legde uit dat patiënten vast kunnen zitten in een cyclus die de slaap ondermijnt. Somatisatie en angst verergeren de pijn en deze pijn kan leiden tot slaapproblemen en psychische stoornissen.

Uit de resultaten is gebleken dat symptomatische GERD een risicofactor is voor TMD. Mensen met een langere geschiedenis van GERD hebben een hoger risico op TMD dan mensen met een kortere geschiedenis. “Patiënten met zowel chronische TMD- als refluxsymptomen kunnen ondergediagnosticeerd zijn, wat resulteert in een uitgestelde effectieve behandeling en een langdurig ziekteverloop,” stelt Chen.

Het onderzoek, getiteld ‘Associaties tussen gastro-oesofageale refluxziekte, psychische stoornissen, slaap en chronische temporomandibulaire stoornis: een case-control studie’, werd op 19 augustus 2019 gepubliceerd in Canadian Medical Association Journal.

Comments are closed here.

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International