Dental Tribune Belgium (Flemish)

Patiënten voelen zich nog te weinig geïnformeerd

November 15, 2020

Slechts 54% van de patiënten heeft het gevoel tijdens een tandheelkundige behandeling precies de juiste hoeveelheid informatie te krijgen. Dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeker DentaVox. Desondanks geeft de meerderheid van de respondenten aan dat informatie over toegepaste medicatie of het gebruik van anesthetica voor hen onduidelijk blijft.

Voor de behandeling
Hoewel 54% van de respondenten zich voldoende geïnformeerd voelt over tandheelkundige behandelingen, lijkt het erop dat de meerderheid van de deelnemers aan de enquête in het duister tast over details rondom de behandeling. Aangezien mogelijke allergieën voor anesthetica potentieel gevaarlijk zijn, hoort de patiënt wel degelijk van het gebruik op de hoogte te zijn. Desondanks geeft 63% van de respondenten aan dat informatie hierover voorafgaand aan de behandeling onduidelijk is.
“Doet het pijn?” is de tweede meest voorkomende vraag van patiënten voor een behandeling. Ook naar het aantal benodigde bezoeken wordt met regelmaat gevraagd voorafgaand aan de behandeling. Aangezien de tandheelkunde zich snel ontwikkelt en ingewikkelde procedures zoals implantaatplaatsing tegenwoordig vaak binnen één dag uitgevoerd kunnen worden, verwachten patiënten vaak minder afspraken.

Na de behandeling
Wanneer de behandeling eenmaal is afgerond, vraagt de meerderheid (65%) van de respondenten het meest naar aanbevelingen voor nazorg. Een ander onderwerp dat de helft van de respondenten na een behandeling ter sprake brengt, zijn de kosten. Volgens DentaVox is dat niet opmerkelijk, aangezien het prijskaartje een belangrijk aspect is van de patiëntervaring. Bovendien kan volgens een eerdere DentaVox-enquête een onverwacht hoge rekening voor bijna een vijfde van de respondenten zorgen voor een slechte tandheelkundige ervaring. Ten derde hebben veel respondenten vragen over de reeds uitgevoerde behandeling.

(bron: DentaVox)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International