Dental Tribune Belgium (Flemish)

Patiënt wisselt zelden van tandarts

By Marieke Epping
June 02, 2015

AMSTERDAM – De meeste patiënten veranderen zelden van tandarts. Dat blijkt uit een peiling van tandarts.nl. Ruim driekwart van de respondenten – waarvan de representativiteit overigens niet duidelijk is – gaf aan ‘behoorlijk’ tot ‘zeer’ trouw aan de eigen tandarts te zijn. Een teken dat er sprake is van een goede relatie tussen tandarts en patiënt.

Van de 127 respondenten gaf 87% aan zelden tot nooit van tandarts te wisselen. 13% zegt niet tevreden te zijn, maar desondanks bij de huidige tandarts te blijven. Men geeft hiervoor als reden dat wisselen niet mogelijk is, omdat er soms geen andere tandarts in de buurt is of andere praktijken geen nieuwe patiënten aannemen. Wanneer patiënten wel van tandarts wisselen, is de aanleiding vaak een verhuizing, een hoge rekening, (vermeende) fouten of dat de tandarts stopt met zijn praktijk.
In een andere peiling van tandarts.nl werd gevraagd naar de bereidheid tot reizen voor de tandarts. Opvallend genoeg gaf de helft van de 287 respondenten aan best 100 kilometer voor de tandarts te willen reizen. Een deel zegt zelfs 200 kilometer nog acceptabel te vinden. Een mogelijke verklaring is dat de meeste van deze ondervraagden ook aangaven veel angst voor de tandarts te hebben.
“Voor een goede relatie met de tandarts is vertrouwen nodig,” verklaart Kune Burgers van tandarts.nl. “Vertrouwen kost tijd en daarom is het belangrijk dat de tandarts de patiënt lang kent. Rondshoppen leidt vaak tot onnodige behandelingen en dus tot hogere kosten op de lange termijn.”, aldus Kune Burgers van www.tandarts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 4, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International