Dental Tribune Belgium (Flemish)

Orthodontische tegemoetkoming verlengt wachttijden

February 18, 2021

Sinds 1 januari 2021 biedt de Christelijke Mutualiteit een hogere tegemoetkoming voor orthodontische behandelingen. Hierdoor hebben veel patiënten hun behandeling uitgesteld naar het nieuwe jaar. Dit levert maandenlange wachttijden op voor nieuwe patiënten.

Vorig jaar kondigde de Christelijke Mutualiteit een hogere tegemoetkoming voor orthodontische behandelingen aan. Sinds 1 januari 2021 geeft CM een tegemoetkoming 60% van het remgeld, met een maximum van 1.050 euro. Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming wordt tot 75% vergoed.

Hierdoor hebben veel patiënten hun behandeling uitgesteld naar 2021. In een enquête die vorig jaar verscheen gaf 66% van de orthodontisten aan dat hun patiënten de behandeling later wilden starten. “En dat is een probleem, want de wachttijden worden daardoor alleen maar langer”, aldus Professor Bart Vande Vannet van de Belgische beroepsvereniging van Nederlandstalige orthodontisten (BBNO). “De gemiddelde wachttijd in Vlaanderen is nu opgelopen tot ongeveer 10 maanden.” Dit verschilt erg per praktijk. Bij sommigen is het slechts een kwestie van een paar weken, bij anderen meer dan 1,5 jaar of is er zelfs sprake van een tijdelijke patiëntenstop.

Deze langere wachttijden worden echter niet alleen door de verhoogde tegemoetkoming veroorzaakt. “70% van de orthodontisten gaf aan dat de gemiddelde wachttijd door de coronacrisis is toegenomen,” aldus BBNO. “De druk in orthodontiepraktijken blijft hoog. Er wordt hard gewerkt om de achterstand in te halen die tijdens de eerste lockdown is ontstaan.”

Bart de Ruysscher, algemeen directeur CM Vlaanderen, vertelde in een interview over het positieve gevolg van het tandvoordeel. Hij gaf aan dat een van de doelen van de tegemoetkoming het voorkomen van wachttijden is. “Bij een tandverzekering geldt vaak een wachttijd vooraleer je recht hebt op een tegemoetkoming. Daardoor wordt dringende tandzorg soms uitgesteld of toch niet uitgevoerd. Bij het nieuwe CM-tandvoordeel wordt geen wachttijd ingelast en zijn er geen uitsluitingen. Hierdoor kun je vanaf 1 januari 2021 onmiddellijk in aanmerking komen voor de tegemoetkoming.”

Bron: VRT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International