Dental Tribune Belgium (Flemish)

Oproep aan tandartsen om te helpen met vaccineren

By Hugues Henry
January 25, 2021

BRUSSEL - De Chambre Syndicale Dentaire (CSD) roept tandartsen op bij te springen in vaccinatiecentra waar te weinig mankracht is.

Is de tandarts het vergeten kindje ten tijde van de coronacrisis? Het staat in elk geval buiten kijf dat tandartsen van zich moeten laten horen om in het blikveld van de autoriteiten te blijven. ‘We werken op 30 centimeter afstand van onze patiënten, waarbij een boor ook nog eens allerlei speekseldeeltjes en bacteriën de lucht in brengt. Tijdens de eerste coronagolf vond de politiek het echter belangrijker om gezichtsmaskers te verstrekken aan de kappers in ons land, in plaats van aan tandheelkundigen,’ zo stelt Michèle Aerden, voorheen voorzitter van de FDI World Dental Federation.

Bijdragen aan het vaccineren van Belgen

Aerden is inmiddels secretaris-generaal van de CSD en vanuit deze rol heeft ze op 18 januari een campagne opgestart om tandartsen aan te sporen hun zorgplicht op een andere manier uit te voeren. ‘Het is een oproep aan alle tandartsen binnen onze vakbond om mee te helpen met het vaccineren van Belgen tegen covid-19 in onderbezette vaccinatiecentra. Injecties kennen we als tandartsen wel : we hebben immers ook geleerd om adrenaline toe te dienen aan patiënten die in de behandelstoel een allergische reactie krijgen.’

Vaccineren en gevaccineerd worden

Tandartsen die geïnteresseerd zijn worden toegevoegd aan een lijst met vrijwilligers. De CSD heeft een brief geschreven aan federale en regionale ministers, de Risk Management Group (RMG) en Sciensano om te bevestigen dat tandartsen hiervoor beschikbaar zijn. In de brief wordt daarnaast gewezen op situaties in Frankrijk en Canada, waar tandheelkundigen ook worden opgeroepen om samen te werken met andere zorgmedewerkers ten behoeve van de vaccinatiecampagnes.

Vanaf februari kunnen tandartsen in België ook aanspraak maken op het vaccin, net als andere zorgmedewerkers in de eerste lijn zoals huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten.

Bron: www.incisif.org, www.facebook.com/csdasbl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International