Dental Tribune Belgium (Flemish)

Ongezellig bezoek

By Reinier van de Vrie
October 05, 2020

Niet ieder bezoek verloopt voor een tandarts even aangenaam. Veel tandartsen kennen – al dan niet in hun onderbewuste – de vrees voor ongezellig bezoek. Agressief gedrag kan maar zo op de loer liggen. Wat te denken van de man die met een totaal verwaarloosd gebit naar de praktijk komt met diepe pockets tot aan de wortelpunten. Er is maar één oplossing: alles eruit en een kunstgebit. En dan kan het ook best nog even duren voordat hij daaraan gewend zal zijn. Vertel dat maar eens aan iemand die toch al wat narrig is binnen gekomen en waar bovendien moeilijk mee te communiceren valt. Na het nodige gedoe en door tussenkomst van een meegekomen familielid leidt het er uiteindelijk toch toe dat de patiënt de praktijk verlaat met een noodprothese boven en onder en een vervolgafspraak.

De tandarts die dat tweede bezoek met enige zorg tegemoetziet, vraagt zijn tandtechnicus, die in een ruimte direct naast de praktijkkamer werkt, om alert te zijn op hoe het gaat verlopen. Niet ten onrechte. De man is de deur nog niet binnen of hij smijt woedend zijn prothese naar zijn behandelaar. Die wordt geraakt door het ondergebit, terwijl het bovengebit tegen de muur uiteenspat (daar zal de patiënt geen last meer van hebben). Vervolgens wil de man de aanval inzetten. Maar de tandarts was daarop bedacht en staat ook zijn mannetje. In no time heeft hij de patiënt in een nekklem en met behulp van de toegesnelde tandtechnicus wordt de man de praktijk uitgebonjourd. Achteraf spijt het de tandarts dat hij het zo gedaan heeft, maar hij zag geen andere uitweg en voelde ook wel enige emotie. Op dat moment schakelt hij de politie niet in, maar later doet hij wel aangifte. Je weet maar nooit of hij niet nog een keer komt. En dan zal dat vast niet zijn voor de definitieve prothese.

Dit voorval is veertig jaar geleden gebeurd, maar veel tandartsen zullen zich weleens ongemakkelijk voelen bij bezoek van bepaalde clientèle. Daarvoor ben je geen zorgverlener geworden. Maar net als ambulancepersoneel en politieagenten krijg je niet iedere dag taart als dank voor de door jou bewezen diensten.

Reinier van de Vrie is freelance tandheelkundig journalist en tekstschrijver en hoofdredacteur van Dental Tribune Vlaanderen. Contact: r.vandevrie@congrescommunicatie.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International