Dental Tribune Belgium (Flemish)

Onderzoek naar sterkere, duurzamere tandvullingen

By Dental Tribune International
September 21, 2020

EDMONTON (ALBERTA), CANADA / LONDEN, VERENIGD KONINKRIJK – Aangezien wereldwijd naar schatting meer dan 2,3 miljard mensen aan cariës lijden, kan een eventuele vooruitgang in tandvulmateriaal een groot deel van de wereldbevolking ten goede komen. Door de structuur van bepaalde composietmaterialen te bestuderen, heeft een internationaal team van onderzoekers een methode ontdekt die ze mogelijk verbetert, wat kan leiden tot sterkere tandvullingen.

De onderzoekers – afkomstig uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en de Verenigde Staten – wilden meer weten over fotogeactiveerde composieten op basis van hars, die veelvuldig worden gebruikt in verschillende medische en tandheelkundige situaties, bijvoorbeeld als materiaal in tandvullingen. Hoewel er veel bekend is over de chemische formule van deze composieten wordt de manier waarop vuldeeltjes hun polymerisatie beïnvloeden nog onvoldoende begrepen.

Prestaties verbeteren
Om deze kenniskloof te dichten, maakte het onderzoeksteam gebruik van middel-infraroodbeeldvorming in de Canadian Light Source van de University of Saskatchewan, een synchrotonlichtbron om het gedrag binnen de matrices van verschillende composieten nauwkeurig te onderzoeken. Zo waren de onderzoekers in staat om aan te tonen dat toegevoegde vulstofdeeltjes de reactie van de composieten bij gebruik wijzigen.

Prof. Owen Addison, adjunct-hoogleraar Tandheelkunde aan de Universiteit van Alberta en hoofdauteur van het onderzoek, vertelde aan Dental Tribune International dat deze ontdekking leidt tot informatie over de samenstelling van het composietmateriaal, waarmee de prestaties van bestaande materialen verbeterd kunnen worden.

Aanbevolen protocollen naleven
"Deze bevindingen helpen tandartsen op twee manieren", vertelt Addison. “Rechtstreeks bieden ze een nieuwe vorm van bewijs voor het feit dat de huidige composieten van harsen zeer gevoelig zijn voor foto-uithardende behandelingen, waardoor tandartsen zullen moeten erkennen dat naleving van aanbevolen protocollen een must is. Indirect zal deze nieuwe aanpak een waardevol hulpmiddel zijn om de ontwikkeling van nieuwe generaties fotogeharde composieten te begeleiden.”

Addison zei ook dat de bevindingen deel uitmaken van een lopend onderzoeksproject dat deze methoden zal blijven verder ontwikkelen. "In de komende twaalf maanden zullen we ook nieuwe benaderingen onderzoeken om de polymerisatie van de composiet op interpartikellengteschalen te optimaliseren."

Het onderzoek, getiteld ‘Origin of micro-scale heterogeneity in polymerisation of photo-activated resin composites’, werd op 15 april 2020 online gepubliceerd in Nature Communications.

Scroll down
advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International