Dental Tribune Belgium (Flemish)

Nieuwe Vlaamse regering wil eigen quota voor studenten tandheelkunde

November 11, 2019

BRUSSEL – De nieuwe Vlaamse regering wil zelf beslissen hoeveel studenten mogen beginnen aan de opleidingen tandheelkunde en geneeskunde, maar de toelatingsexamens voor de richtingen blijven wel bestaan. Dat staat in het Vlaams regeerakkoord en werd bevestigd door de nieuwe minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Nu bepalen federale quota hoeveel leerlingen na de examens tot de richtingen worden toegelaten.

In 2019 mochten enkel de 147 studenten die het best scoorden op het toelatingsexamen in Vlaanderen beginnen aan een studie tandheelkunde, in lijn met de federale quota. Die bepalen hoeveel tandartsen er elk jaar mogen bijkomen in Vlaanderen en Franstalig België.

Maar volgens minister van Onderwijs Ben Weyts leeft alleen de Vlaamse Gemeenschap deze quota strikt na, terwijl de Franstalige Gemeenschap ze elk jaar overschrijdt. De quota zorgen al lang voor communautaire discussie. In 2017 voerde de Franstalige Gemeenschap in navolging van Vlaanderen een toelatingsexamen in, maar nog altijd worden meer studenten tot de opleiding toegelaten dan afgesproken.

Vlaanderen zal nu zelf een planningscommissie oprichten om na te gaan hoeveel studenten na het examen mogen beginnen aan de opleiding. Dat aantal zal normaal gezien hoger liggen dan nu het geval is. Weyts wil de maatregel zo snel mogelijk doorvoeren, maar het is nog niet duidelijk of dat volgend academiejaar al kan.

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block benadrukte dat de toekenning van de RIZIV-nummers aan tandartsen een federale bevoegdheid is. De kwestie zal dus deel uitmaken van de federale onderhandelingen.

(bron: De Tijd, Belga, VRT NWS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International