Dental Tribune Belgium (Flemish)

Nieuwe test detecteert drugs in tandweefsel

By Dental Tribune International
February 09, 2015

FREIBURG, DUITSLAND – Met een nieuwe test kan de aanwezigheid van cocaïne, xtc (MDMA) en morfine in tanden worden aangetoond. Duitse onderzoekers ontwikkelden de methode, die maar zeer weinig tandweefsel nodig heeft als testmateriaal. De test is inmiddels succesvol ingezet bij archeologische vondsten, en biedt daarnaast mogelijkheden voor de antropologie en forensische pathologie.

De onderzoekers van de Universiteit van Freiburg ontwikkelden de methode eerst met het dentine van koeientanden, waarvan de structuur sterk lijkt op dat van mensen. De testmethode bestaat uit ultrasonicatie, waarbij het dentine aan zeer hoogfrequente geluidsgolven wordt blootgesteld, gevolgd door metingen in een massaspectrometer. Hiermee waren de onderzoekers in staat om morfine, codeïne, MDMA en het minder potente MDEA, amfetamine, metamfetamine, cocaïne en een cocaïne-metaboliet aan te tonen in een monster van slechts 0,05 gram tandweefsel.

De nieuwe testmethode is behalve voor forensisch pathologen ook voor antropologisch of archeologisch onderzoek van nut , aangezien onderzoekers in deze vakgebieden zo min mogelijk weefsel van een vondst willen gebruiken voor een dergelijke test. Een eerste proef met een menselijke tand uit de vroege ijzertijd bleek al succesvol: met de nieuwe methode konden in de meer dan tweeduizend jaar oude tand sporen van betelnoot worden gedetecteerd. Deze noot wordt in Zuid-Oost Azië al eeuwenlang gekauwd als stimulerend middel en ter vermindering van de eetlust.

“Lange tijd was het onduidelijk of tandweefsel gebruikt kan worden voor de detectie van drugs of medicijnen,” zegt onderzoeker prof. Volker Auwärter van het Freiburgse Instituut voor Forensische Geneeskunde. “Ons onderzoek toont nu aan dat dit mogelijk is.” Een belangrijke ontdekking, aangezien het gebit vaak het enige is dat van een stoffelijk overschot na lange tijd overblijft.

De studie, getiteld “Determination of drugs of abuse in bovine dentin using liquid chromatography–electrospray ionization tandem mass spectrometry”, verscheen in december 2014 in Journal of Mass Spectrometry.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 4, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International