Dental Tribune Belgium (Flemish)

Mythes over mondzorg bij de allerkleinsten

February 10, 2020

Wanneer neem je je kind voor het eerst mee naar de tandarts? Is een slecht gebit erfelijk? DentaVox, onderzoeker binnen de internationale dentale markt, ging na wat onder volwassenen de meest gangbare opvattingen zijn over deze en andere vragen met betrekking tot mondzorg bij jonge kinderen.

Dentavox publiceerde in december jl. de vaak opmerkelijke resultaten van haar onderzoek en koppelde er adviezen van vakexperts aan. Zo wil het mythes, misverstanden en inadequate mondzorg bij baby’s, peuters en kinderen bestrijden.

Niet minder dan 76% van de respondenten (ouders en niet-ouders) denkt dat kinderen het best tussen de drie en vier jaar oud voor het eerst mee gaan naar de tandarts. Experts daarentegen adviseren om kinderen al bij het doorkomen van de eerste tand (gewoonlijk tussen de 6 en 12 maanden) mee te nemen naar de tandarts. Eventuele problemen worden zo in het allervroegste stadium gesignaleerd, en het kind raakt vertrouwd met de tandarts vóór het een eventuele angst kan ontwikkelen.

Ongeveer een kwart van de respondenten is van mening dat het voor de latere mondgezondheid niet uitmaakt dat melktanden slijten of zelfs uitvallen - een mythe die uiteraard heldere bestrijding verdient.
Slechts de helft van de volwassenen weet dat tandenpoetsen hoort te beginnen wanneer de eerste tandjes zijn doorgekomen. Eenzelfde percentage denkt dat flossen mogelijk en zinvol is bij jonge kinderen. Experts adviseren om te gaan flossen zodra elementen dicht bij elkaar komen te staan; dat gebeurt bij kinderen tussen de twee en zes jaar oud.

Wanneer gaan kinderen zélf poetsen en flossen? Inzichten verschillen, al is de hoofdgedachte hen al vroeg te stimuleren om het zelf te doen, maar wel lang te blijven meekijken en corrigeren.
En is een slecht gebit echt erfelijk? Ook dat is een mythe.

(Bron: DentaVox)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International