Dental Tribune Belgium (Flemish)

Merendeel tandpasta’s beschermt gebit niet goed

April 01, 2021

Tweederde van de tandpasta’s beschermt de tanden niet goed bij het poetsen. Dat is wat Test Aankoop, een consumentenorganisatie uit België, ondervond in een onderzoek. Slechts zes van de zeventien geteste tandpasta’s beschermen het gebit goed.

Alleen deze tandpasta’s voldoen aan de eisen en bevatten genoeg fluoride, verwijderen tandplak en vlekken bij het poetsen en beschadigen het glazuur van de tanden niet.

In het onderzoek werden verschillende merken getest. Sommige merken laten fluoride weg uit de tandpasta, omdat het gevaarlijk zou zijn voor de gezondheid. Weinig tandpasta’s voldoen aan de perfecte hoeveelheid fluoride. Vooral Everyday tandpasta met fluoride en Sensodyne Complete Protection bevatten veel te weinig van deze stof. Elmex anti cariës professional en Apivita bevatten juist weer te veel fluoride.

Sommige tandpasta’s zijn ook te agressief en schuren te hard, zoals Oral-B. Veel van de geteste tandpasta’s bevatten daarnaast titaniumdioxide, waarvan wordt vermoed dat het kankerverwekkend is als je de stof inademt. Alleen Denttabs, Merido en Oral-B bevatten deze stof niet.

Volgens Test Aankoop kwam Aquafresh het beste uit de test. Op de tweede plek is de huismerk-tandpasta van Belgische supermarkt Delhaize geëindigd. Dit was één van de goedkoopste tandpasta’s onder de geteste producten. Prijs is dus geen indicatie voor een goed beschermende tandpasta.

(bron: Metro)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International