Dental Tribune Belgium (Flemish)

Meer antibiotica voorgeschreven tijdens lockdown

December 14, 2020

GENEVE, ZWITSTERLAND Tijdens de eerste lockdown vanwege de coronapandemie werd in Engeland 25% meer antibiotica voorgeschreven door tandartsen. Alarmerend, vindt de FDI World Dental Federation, omdat antibioticaresistentie wereldwijd een groot gevaar voor de gezondheid is. De FDI publiceerde daarom een whitepaper over antibioticaresistentie.

Van 25 maart tot 8 juni waren tandartspraktijken in Engeland nagenoeg gesloten, vanwege de strenge lockdown in verband met covid-19. In die periode schreven tandartsen 25% meer antibiotica voor, blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het British Dental Journal.

De FDI vindt de stijging van het antibioticagebruik verontrustend. Antibiotica kan dentale pijn niet genezen. Onnodig gebruik van antibiotica kan bovendien leiden tot antibioticaresistentie. Dit is wereldwijd een groot probleem. Schattingen geven aan dat infecties die resistent zijn voor antibiotica binnen dertig jaar de belangrijkste doodsoorzaak worden, aldus de FDI.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) organiseert jaarlijks een World Antimicrobial Awareness Week. Dit jaar werd deze gehouden van 18 tot 24 november. De FDI greep die week aan om een whitepaper te publiceren, waarin de rol van het mondzorgteam wordt belicht om antibioticaresistentie tegen te gaan.

Hoe de situatie exact in België is, is niet bekend.

(bron: FDI)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International