Dental Tribune Belgium (Flemish)

Los contactje

November 15, 2020

Mijn schuurtje heeft een lamp die aangaat als ik in de buurt kom of als er een vogel langs vliegt. Hartstikke handig als ik ’s avonds met de fiets thuiskom. Tot voor kort werkte dat goed, zij het dat ik weleens even met mijn handen moest wapperen om de lamp op gang te krijgen. Opeens doet die lamp het niet meer, dat wil zeggen, ze doet het veel te goed. Ze blijft namelijk continu branden. En hoe ik ook met mijn armen zwaai, haar liefdevol of juist sterk verwijtend toespreek, ze weigert uit te gaan. Er is ook geen knippertje of stekker waarmee ik haar kan dimmen of uitdoen. Het enige wat ik kan doen is de gloeilamp losdraaien en wachten op een elektricien die natuurlijk niet vanzelf komt. Mooi dat ik nu in het donker scharrel. Normaal krijg ik een flikkerende lamp wel aan de praat. Gewoon een kwestie van een los contactje. Maar deze…

Hoe kom ik hier zo op in een dentale krant? Ik sloeg aan op het woord ‘contact’. Ik begrijp sinds kort namelijk dat u eigenlijk geen contact – met patiënten neem ik aan – heeft in uw beroep. Volgens uw beroepsorganisaties hebt u namelijk geen contactberoep. Ik dacht altijd een redelijk contact te hebben gehad met mijn tandarts en mondhygiënist. We begroetten elkaar in ieder geval meestal op een aardige manier en vroegen ook weleens hoe het met elkaar ging. Meestal belandde ik in de behandelstoel en begreep ik dat ik er na een tijdje weer uit moest. In die tussentijd had ik dan op verzoek netjes mijn mond opengedaan. Gewoon omdat mij dat gevraagd werd. Maar uw verenigingen vinden dat u geen ‘contactberoep’ maar een zorgberoep hebt. Dat moesten ze de overheid onlangs duidelijk maken, want die had dat ook niet helemaal begrepen. Het gaat hier niet om een semantische kwestie maar om een kwalificatie die allerlei belangrijke gevolgen heeft, zeker in deze coronatijd. Daarom begrijp ik ook wel dat uw verenigingen onder de zorgberoepen willen vallen.

Hoe graag u met uw patiënten goed contact zou willen onderhouden, met al die beschermende maskers, brillen, handschoenen wordt dat er niet gemakkelijker op. Het worden meer losse contactjes met knipperende ogen.

Ondertussen maak ik me vooral zorgen over hoe ik mijn lamp uitkrijg.

 

Reinier van de Vrie is freelance tandheelkundig journalist en tekstschrijver en hoofdredacteur van Dental Tribune Nederland. Contact:  vrie@dental-tribune.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International