Dental Tribune Belgium (Flemish)

Kankerpatiënten moeten niet meer betalen voor tandzorg

November 11, 2019

BRUSSEL – Kanker- en anodontiepatiënten moeten in de toekomst niet meer betalen voor restauratieve tandzorg. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block beslist. Ook een voorschot betalen, behoort tot het verleden.

Minister De Block (Open VLD) heeft beslist dat kanker- en anodontiepatiënten dure tandzorg niet meer uit eigen zak moeten voorschieten. De overheid zal het bedrag rechtstreeks aan de tandarts betalen via de derdebetalersregeling. Bovendien zullen alle tandartsen de RIZIV-tarieven voor deze behandelingen moeten respecteren. Patiënten kunnen dus geen ereloonsupplementen aangerekend krijgen. Eerder besloot de minister al om dure tandzorg voor kanker- en anodontiepatiënten volledig terug te betalen. “Kwetsbare patiënten moeten we extra beschermen tegen hoogoplopende kosten voor gezondheidszorg, en dat is exact wat we doen met deze maatregel,” schrijft De Block op haar website.

In totaal komen ruim 200 patiënten per jaar in aanmerking voor de volledige terugbetaling, waar De Block jaarlijks drie miljoen euro voor uittrekt. Naast anodontiepatiënten gaat het onder andere over patiënten met een hoofd- of halstumor van wie de onder- of bovenkaak zwaar beschadigd is geraakt bij een operatieve verwijdering van de tumor of na bestralingen ter hoogte van de mond. Ook kankerpatiënten van wie het afweersysteem negatief reageert op stamceltherapie, met tandverlies tot gevolg, komen in aanmerking.

Het Vlaams Patiëntenplatform reageert tevreden op de maatregel, maar pleit ervoor de volledige terugbetaling uit te breiden naar alle mensen met een chronische aandoening. De organisatie wijst erop dat veel mensen met een chronische ziekte kampen met tandproblemen, bijvoorbeeld patiënten met diabetes, epilepsie of een bindweefselaandoening.

(bron: De Standaard)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 3, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International