Dental Tribune Belgium (Flemish)

“Ik vind het zeer lastig om de controle los te laten”

By Kees Adolfsen
May 29, 2020

Hoe vergaat het onze noorderburen in tijden van corona? Dental Tribune Nederland bracht verschillende persoonlijke verhalen. Lees hier het interview met orthodontist Daniël van der Meulen.

Daniël van der Meulen, orthodontist in Leeuwarden (NL):
“Tot nu toe ben ik steeds volledige dagen op de praktijk geweest, als een kapitein op het schip. Er komen nu vrijwel geen patiënten, spoedhulp is bij ons zeer incidenteel. Ik ervaar het als zeer surrealistisch om die hele flow te missen van het werk samen, het team om je heen, patiënten die komen. Maar verreweg het moeilijkst vind ik dat ik me vreselijk verantwoordelijk voel, maar nu de controle moet loslaten over hoe het gaat met onze patiënten. Losse brackets of spalkjes, we moeten het nu gewoon laten gaan. Als orthodontist ben je toch control freak. Het lukte me, zeker de eerste week, totaal niet om die verantwoordelijkheid los te laten.
Lastig is ook dat je zo slecht vooruit kunt plannen. Is 6 april een einddatum? We weten het niet. Terwijl het zo goed zou zijn om nu alvast vervolgafspraken te kunnen inplannen. Want straks krijgen we natuurlijk een enorme inhaalslag. Gelukkig heeft mijn personeel al aangeboden ook op zaterdag te willen werken, dat wordt echt noodzakelijk. Maar goed, ik kwam een uitspraak tegen die me echt wel troost gaf: ‘De hele wereld is stilgezet, dus waarom zou ik nog tanden moeten bewegen?’
En dat motiveert me ook voor dingen die ik op dit moment juist wél kan oppakken. Alle lampen in de praktijk zijn net door een vakman gecontroleerd en waar nodig vervangen. Schilders hebben onze wachtkamer opgefrist, nu daar ‘even’ geen patiënten komen. Zelf ben ik de tuin aan het aanpakken, ik sleutel aan onze website en werk aan mailings naar de patiënten. En ik heb opgepakt wat ik al zo lang wilde doen: instructiefilmpjes maken voor onze patiënten. Er zijn veel manieren om straks beter voorbereid uit de strijd te komen!”

Lees ook het verhaal van Paul Goedegebuure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International