Dental Tribune Belgium (Flemish)

Frisdrankconsumptie leidt tot hoger sterftecijfer

By Dental Tribune International
January 27, 2020

DUBLIN, IERLAND – Suikerhoudende dranken kunnen tot de dood leiden. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek, waarbij werd vastgesteld dat mensen met een hoog frisdrankverbruik een hoger sterftecijfer hadden dan mensen die minder dan één glas per maand dronken.

Het onderzoek werd geleid door onderzoekers van het International Agency for Research on Cancer, dat onderdeel is van de Wereldgezondheidsorganisatie en de samenwerking bevordert op het vlak van onderzoek naar kankeroorzaken bij mensen en de mechanismen van carcinogenese. Het doel van het onderzoek was om het verband tussen de totale, zowel met suiker gezoete als kunstmatig gezoete, frisdrankconsumptie en de daaropvolgende totale en oorzaakspecifieke sterfte beter te begrijpen.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van meer dan 450.000 mensen uit tien landen in het Europese prospectieve cohortonderzoek naar kanker en voeding. Zij werden gemiddeld meer dan zestien jaar gevolgd. De onderzoekers vergeleken de sterftecijfers van deelnemers die minder dan één glas met suiker of kunstmatig gezoete frisdrank per maand dronken, met die van mensen die twee of meer glazen per dag dronken.

Uit de resultaten bleek dat deelnemers die twee of meer glazen per dag dronken een hoger sterftecijfer hadden. Ook wordt frisdrankconsumptie in het onderzoek in verband gebracht met bloedsomloop- en spijsverteringsziekten. De onderzoekers merkten op dat de resultaten ondersteunend zijn voor overheidscampagnes die gericht zijn op het beperken van de frisdrankconsumptie.

Het onderzoek, getiteld ‘Association between soft drink consumption and mortality in 10 European countries’, werd op 3 september 2019 online gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Issues
E-paper

DT Belgium (Flemish) No. 2, 2020

Open PDF Open E-paper All E-papers

© 2020 - All rights reserved - Dental Tribune International