Dental Tribune Belgium (Flemish)

Enquête mondzorg bij jongeren

By Inez Beckers
April 02, 2021

ANTWERPEN – Eerstelijnszone Voorkempen lanceert een enquête voor jongeren tussen 15 en 25 jaar over hun mondhygiëne. Het blijkt namelijk dat jongeren steeds minder vaak een bezoek aan de tandarts brengen. *

In de enquête wordt onder meer gevraagd naar het aantal tandartsbezoeken per jaar, de reden waarom ze niet graag naar de tandarts gaan voor een controle, hoe vaak ze hun tanden poetsen en hun eet- en drinkgewoonten. Tandarts Christine van Meir stelt dat dit laatste vaak veel invloed kan hebben op de mondgezondheid. “We zien dat veel jongeren meer tandbederf hebben door het drinken van sport- en energiedrank, omdat die veel suikers en zuur bevatten. Ook met lightfrisdranken pas je best op, want ook die tasten het glazuur aan.”

De enquête werd gelanceerd op 20 maart, Wereldmondgezondheidsdag. Het thema van dit jaar was ‘Wees gek op je bek’. Jongeren staan immers niet altijd stil bij het belang van een gezond gebit. “We zien bij onze doelgroep een toename van het drinken van sport-, energie- en frisdranken. Ook beginnen sommige jongeren te roken of hebben ze piercings in de tong of lip. Dat heeft allemaal invloed op de algemene mondgezondheid, maar dat wordt vaak vergeten”, aldus tandarts Van Meir.

Jongeren uit Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel worden gevraagd om deel te nemen aan de enquête. Dat kan via deze website.

(bron: VRT)

Scroll down
advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International