Dental Tribune Belgium (Flemish)

Dr. Paolo Baldissara: “Het KATANA™ Zirconia Block is een uiterst veelbelovende technologie”

By Kuraray Noritake Dental
August 06, 2019

Met meer dan 30 jaar ervaring als tandarts en onderzoeker zou het dr. Paolo Baldissara vergeven worden als hij het iets rustiger aan zou doen. Maar dat gebeurt nog lang niet, want hij blijft voorop lopen bij de ontwikkeling van keramische restauratiematerialen en de integratie ervan in CAD/CAM-workflows.

Bij het presenteren op een in Berlijn, Duitsland, door Kuraray Europe gehouden symposium, benadrukte dr. Baldissara hoe het KATANA™ Zirconia Block van het bedrijf met de gepatenteerde meerlaagse zirkoniumtechnologie de kleurnuances van natuurlijke tanden effectief kan nabootsen. Hij begon zijn presentatie met het beschrijven van de algemene verschuiving naar metaalvrije restauraties, die naar zijn mening wordt aangestuurd door een aantal factoren, waaronder de grote waarde die nu aan de esthetische aspecten in de tandheelkunde worden gehecht.

“Ik begon al in 2005 met het gebruik van zirkonium voor tandprothetiek bij mijn faculteit in Bologna, en de kwaliteit ervan is sindsdien geweldige verbeterd”, vertelde dr. Baldissara. “Over het algemeen gesproken begon de verschuiving naar zirkonium pas toen er een hoogwaardige vervanging van metaal beschikbaar kwam, die kon worden verwerkt in zeer nauwkeurige CAD/CAM-systemen.”

Op de International Dental Show van 2015, in Keulen, Duitsland, maakte dr. Baldissara voor het eerst kennis met KATANA™ Zirconia UTML en STML, die beiden grote indruk op hem maakten vanwege hun hoge translucentieniveaus. “Ik begon deze vrijwel direct te gebruiken, vooral in hun monolitische vorm, voor onderzoek en in de klinische praktijk,” vertelde hij. “Ik vond ze uitstekend, want ik kon er tegen lage kosten enkelvoudige kronen en meervoudige restauraties mee maken met uitstekende esthetische eigenschappen bij verspreid en diffuus licht. Dit is uiteindelijk wat de patiënt wil.”

Dr. Baldissara begon het KATANA™ Zirconia Block in 2018 te gebruiken en sprak zijn blijdschap uit over het sinteren op hoge snelheid om snel restauraties te kunnen uitvoeren. Hij beveelt droogslijpen aan, om een aantal redenen: hiermee kan niet alleen de translucentie van het zirkonium worden behouden, maar kan ook de contaminatie door andere keramische poeders, die in de slijpeenheid kunnen zijn achtergebleven, worden voorkomen. Daarnaast moedigde hij de aanwezigen aan om voor optimale resultaten en minder risico op afschilferen de boortjes van hun slijpeenheden vaak te vervangen.

“Droogslijpen en sinteren op hoge snelheid van het KATANA™ Zirconia Block is een zeer veelbelovende technologie,” zei dr. Baldissara. “Ik ben van mening dat het de juiste methode is om esthetisch en mechanisch sterke restauraties voor de patiënt te vervaardigen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International