Dental Tribune Belgium (Flemish)

Doorbraak in onderzoek hydroxyapatietvorming

By Dental Tribune International
March 05, 2021

CHICAGO, VS. - Hydroxyapatiet is een belangrijke component van de harde tandweefsels. Glazuur bevat het hoogste percentage van dit mineraal. Dysfunctionele hydroxyapatietmineralisatie kan leiden tot medische problemen, zoals cariës. Daarom is het begrijpen van de mineralisatie pathway van groot belang. Onderzoekers van de University of Illinois in Chicago hebben nieuwe ontdekkingen gedaan over de nucleatie en groei van hydroxyapatiet. Ze hopen dat deze nieuwe informatie zal helpen in de ontwikkeling van nieuwe medische behandeling voor het genezen van bot- en tandlaesies.

“Tot het heden begrijpen we deze pathways nog niet goed, in het bijzonder de vroege fases waarin moleculen in structuren worden geschikt,” zei coauteur professor Reza Shahbazian-Yassar, van de afdeling Mechanical and Industrial Engineering, in een persbericht van de universiteit.

De onderzoekers hebben in het experiment hoge-resolutie, real-time beelden van het mineralisatieproces vastgelegd in een kunstmatig speekselmodel. Met behulp van een micro-apparaat werd het gebruik van een elektronenmicroscoop mogelijk gemaakt. Zo konden de minuscule chemische reacties in het model worden waargenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International