Dental Tribune Belgium (Flemish)

Covid-19 slecht voor mondgezondheid kinderen

By Inez Beckers
March 18, 2021

MICHIGAN, VS – Volgens een enquête in Michigan, in de Verenigde Staten, vindt één op de drie ouders dat covid-19 het moeilijker heeft gemaakt om preventieve mondzorg voor hun kind te krijgen. Het uitstellen van regelmatige controles kan voor grote problemen zorgen. Uit onderzoek van VBT blijkt dat tandartsbezoeken in België nog goed mogelijk zijn, ondanks de drukte door de coronasituatie.

Sommige gezinnen zullen het door de coronacrisis moeilijker hebben dan andere. “Maar regelmatige preventieve mondzorg helpt om kindergebitten gezond te houden en zorgt ervoor dat mondzorgverleners problemen kunnen opsporen voor ze ernstiger worden”, zegt Sarah Clark, directeur van Mott Poll, dat op regelmatige basis bevragingen afneemt bij ouders over onderwerpen rond kindergezondheid. . Volgens haar laten bevindingen zien dat de pandemie de mondzorg van gezinnen heeft verstoord.

Sommige Amerikaanse ouders probeerden om de regelmatige controles voor hun kinderen ook tijdens corona te laten door aan, maar er waren lange wachttijden voor een afspraak. Sommige tandartspraktijken gingen dicht tijdens de pandemie of behandelden alleen urgente gevallen. Sinds het begin van de pandemie heeft 60% van de ouders uit het onderzoek geprobeerd om preventieve mondzorg voor hun kind te krijgen, maar 24% moest tevreden zijn met een latere afspraak en 7% kon helemaal geen afspraak maken.

Er waren ook heel wat ouders (40%) die zelf het tandartsbezoek verplaatsen vanwege het risico op besmetting met covid-19. Het kan volgens Clark helpen om de ouders eraan te herinneren hoe belangrijk een regelmatige controle voor kinderen is, door bijvoorbeeld updates te geven op de website en te laten zien dat er in de tandartspraktijk aan de veiligheidsvoorschriften wordt voldaan.

In september voerde de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) een onderzoek uit naar de beschikbaarheid van tandartsen in België tijdens de coronapandemie. Daaruit bleek dat bij dringende problemen patiënten in 64% van de gevallen nog in dezelfde week bij een tandarts terechtkonden. Voor nieuwe patiënten was dit wel iets lastiger. Bij niet-dringende kon 60% van de patiënten binnen een maand bij de tandarts terecht. Er werd aangegeven dat, door het stilleggen van de mondzorg aan het begin van de pandemie, de agenda’s van de praktijken voller zitten, maar dat regelmatige controles nog steeds mogelijk en van groot belang zijn.

Volgens de Mott Poll is er ook een positieve noot: een op de vier ouders beschreef verbeteringen tijdens de pandemie in hoe kinderen zelf voor hun mond zorgen, zoals vaker poetsen, flossen en minder suikerhoudende drankjes drinken. Wanneer de controles worden uitgesteld is het nog belangrijker dat er thuis stappen worden ondernomen voor het verbeteren van de dagelijkse mondgezondheidsgewoonten.

(bron: EurekAlert, VBT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International