Dental Tribune Belgium (Flemish)

Covid-19-onveilig mondwater wordt teruggeroepen

By Dental Tribune International
March 05, 2021

SCHAUMBURG, VS - Sunstar Americas heeft eind december vrijwillig een van hun mondwaters teruggeroepen. Het bedrijf is onderdeel van de Sunstar Group en een koploper in de mondverzorgingsindustrie. Ze gaven bacteriële contaminatie als reden van de intrekking.

Op 27 oktober 2020 had het bedrijf al aangekondigd dat het product Paroex Chlorhexidine Gluconate Oral Rinse USP 0,12%, met een houdbaarheidsdatum van 30 juni 2022 tot 30 september 2022 werd teruggeroepen. Nu heeft Sunstar Americas de terugroeping uitgebreid naar alle producten met een houdbaarheidsdatum tussen 31 december 2020 en 30 september 2022, volgens een bedrijfsaankondiging.


Het product in kwestie. (Foto: Sunstar Americas)

 

Volgens Sunstar Americas kan het product gecontamineerd zijn met de Burkholderia Lata bacterie. Waar dit kan zorgen voor mond- en mogelijke systemische infecties in de gezonde populatie, kan het gebruik van het besmette product leiden tot levensbedreigende infecties, zoals longontsteking en bacteriëmie, in risicogroepen.

Op het moment zijn er 29 casussen gerapporteerd die zijn geassocieerd met het product. De aankondiging stelde dat de desbetreffende patiënten positief waren getest op een B. lata infectie. Het gebruik van het mondwater bij patiënten met reeds bestaande longaandoeningen, waaronder SARS-Cov-2 infectie, werd in het bijzonder als onveilig geclassificeerd.

Het mondwater is verspreid naar tandartspraktijken, distributeurs, farmaceutische groothandels, tandheelkunde scholen en apotheken in de Verenigde Staten. Sunstar Americas heeft hun distributeurs en klanten op de hoogte gesteld en de terugkeer van het product geregeld. “Patiënten, apotheken en gezondheidsinstellingen in het bezit van het product moeten onmiddellijk stoppen met het gebruiken en uitdelen,” stelde het bedrijf.

Scroll down
advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2021 - All rights reserved - Dental Tribune International